Avusturya'da Devlet Binalarına İsrail Bayrağı Asıldı
İsrail ile dayanışma amacıyla Avusturya'da devlet binalarına çekilen İsrail bayrakları yoğun tepkiler üzerine kaldırıldı. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı binalarında yer verilen İsrail bayrakları, bugün herhangi bir açıklama yapılmadan tekrar indirildi.
Birçok sivil toplum kuruluşu, akademisyen ve siyasetçi, Başbakan Sebastian Kurz'un, İsrail bayrağını Başbakanlık binasına çekerek bölgede savaşan taraflardan birine açık destek vermesine, anayasanın tarafsızlık ilkesine ters düştüğü gerekçesi ile tepki göstermişti.
Başbakan Kurz, sosyal medyasından 14 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, İsrail ile dayanışma amacı ile bu ülkenin bayrağının Başbakanlık binasına çekildiğini bildirmişti.
Filistin'e yönelik saldırılarını yoğunlaştıran İsrail'e Kurz'un, açık desteği, başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerin tepkisine sebep olmuştu.
Avusturya’da Filistin bayrağını Twitter hesabında paylaşan bir siyasetçi de Başbakan Kurz’un partisinden ihraç edilmişti.
Siyasetçi Resul Yiğit ''Eğer bir ülkede bir başbakan, devletin resmi dairesinde bir başka ülkenin bayrağını asabiliyor ve bunu sloganlaştırabiliyorsa, biz de hem siyasetçi hem de halk olarak fikrimizi istediğimiz gibi söyleyebileceğimiz ümidindeydim ama maalesef anlaşılan öyle değilmiş'' dedi.
Avusturya Başbakanlık binası önünde toplanan grup eylemci, devlet binalarında İsrail bayrağına yer verilmesine büyük tepki gösterdi.
Gösteride Filistin bayraklarının yanı sıra da ''Bombardıman ve işgal durdurulsun'', ''Dayanışma Filistin'le yapılsın'' ''Apartheid'ı boykot etmek demokratik bir haktır'' yazılı pankartlar açıldı.
Avusturya-Arap Toplumu Başkanı Fritz Edlinger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir Avusturyalı olarak Başbakan Sebastian Kurz'un yaptıklarından utanç duyduğunu ifade etti.
BAYRAK PROVOKASYONU
İsrail bayrağına devlet binalarında yer verilmesinin ülkedeki demokratlar için bir provokasyon olduğunu ifade eden Edlinger, ''Demokrasi, parlamento, insan hakları bunların umurunda değil. Tek öncelikleri kendi güç ve etkileri. Bir Avusturyalı olarak buraya yalnız bu bayraktan ötürü değil aynı zamanda, bu çirkin, eğitimsiz, demokrasi dışı, darbeci partinin ülkeyi yönetmesine karşı çıkmak için geldim.''
ANAYASAYA AYKIRI BÜYÜK BİR SKANDAL
Yazar ve aktivist Wilhelm Langthaler, Avusturya'nın tarafsız bir ülke olduğuna belirterek İsrail bayrağının Başbakanlık binasının çatısına çekilmesinin anayasaya aykırı büyük bir skandal olduğunu ifade etti.
Langthaler, ''Bizim anayasamız açık şekilde saldırgan tarafta yer almamamız gerektiğini söylüyor. Bizim hükümetimiz ise saldırganın yanında yer alıyor. Biz buna karşıyız.''
Filistin ile dayanışma amacı ile dün gerçekleştirilmesi planlanan dört gösterinin yasaklanarak gösteri ve fikir özgürlüğüne izin vermediğini anımsatan Langthaler, ''Filistin haklıdır diyemiyoruz. Bu benzeri olmayan bir durum. Burası özgür bir ülke ve bizim anayasa ve demokratik temel haklarımız var. Bu iktidar bu hakları kısıtlıyor. Bu bir skandaldır.''
Langthaler, Kurz ve ekibinin demokrasi, insan haklarından bahsettiğini ama bunun tam tersi adımlar attığını ifade ederek özellikle Filistinlilerin haklarını savunan, İsrail'i eleştirenlere ''antisemitizm'' suçlamasında bulunduğunu önemle altını çizdi.
Polisin, gösterinin koronavirüs önlemleri kapsamında tespit edilen düzenlemelere uyulmadığı gerekçesi ile sonlandırılmasını istemesi üzerine grup dağıldı.