18.06.2021-12:34 (Son Güncelleme:18.06.2021-12:34)

Avrupa’ya Olan Yakınlığımız Avantaja Dönüyor! Yeni İhracat Rekorları Yolda

Hayata geçirilen mega projeler sayesinde lojistik üs hedefine adım adım yaklaşan Türkiye’ye konteyner krizi nedeniyle yeni bir ihracat kapısı daha açılıyor.

Dünya genelinde devam eden konteyner sıkıntısı, Çin’den mal tedarik eden Avrupa ülkelerinin rotasını Türkiye’ye çevirmesine neden oldu. Çin’den tedarik edilen malların maliyetinin artması ve Türkiye’nin lojistik avantajının olması nedeniyle, Türk ürünlerine ilginin artması bekleniyor.

Gemilerdeki konteyner taşıma ücretleri hızla yükselişe geçerken Asya'dan Avrupa'ya konteyner sevkiyatının maliyeti 2 bin dolarlardan yaklaşık 10 bin dolara kadar yükselmişti. Hemen ardında da artan lojistik maliyetler nedeniyle uluslararası ticarette sorunlar yaşanmaya başladı. Bu durumdan da en çok Çin'den mal tedarik eden Avrupa ülkeleri nasibini aldı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, Çin'e yönelik lojistik maliyetlerindeki artışın Türkiye açısından avantaj oluşturacağını söyledi.

Şener, Türkiye'de üretilen bir ürünün, artık Çin'den Avrupa'ya gelen bir ürünle rekabet edebileceğini bildirdi. Lojistik maliyetlerindeki artış nedeniyle Çin'den gelen ürünün artık ucuz olmayacağını vurgulayan Şener; ‘Çin'den Avrupa'ya gelen bir ürünün Türkiye'den de rakipleri varsa artık Türk ürününü almak daha avantajlı hale gelecek.’ dedi.

‘AVANTAJ TÜRKİYE’DE’

Türk ürünlerinin iç pazarda da Çin mallarına karşı rekabet şansının artacağını söyleyen Şener, Çin ürünlerinin lojistik maliyetleri nedeniyle artık ucuza ithal edilemediğini ve Türkiye'de üretilmiş tamamen yerli ürünlerin avantaj sağlayacağını anlattı. Şener, buna karşın 'yarı ürün' olarak Çin'den gelen ve Türkiye'de montajı yapılarak Batı'ya ihraç edilen ürünlerde ise maliyetlerin daha da artacağını, bu ürünlerin Batı pazarındaki rekabet şansının azalacağını söyledi.

Çin'den tedarik edilecek ürünlerin geç gelmesi yanında hiç gelmemesi gibi sorunların da yaşandığına dikkati çeken Şener; 2Avrupa pazarındaki üreticiler için Çin'den gelecek bir yarı mamulün geç tedarik edilmesi de üretim maliyetlerini artırıyor. Gecikmeler üretimi aksatıyor. Burada da Türkiye lehine durum oluşuyor. Çin'den yarı mamul alıp üretim yapacak ülkeler siparişlerini Türkiye'ye kaydırıyor. Global krizler sebebiyle mal tedarikinde zorlanan Batı dünyası emniyet supabı olarak taleplerinin bir kısmını Türkiye'ye kaydırıyor, bir miktar ürünü Türkiye'den almaya başladılar.’ Açıklamasını yaptı.

Şener, konteyner krizinin daha çok deniz yoluyla yapılan taşımacılıkta etkili olduğunu belirterek;

‘Deniz yolunda taşımacılık sıkıntısı yaşanıyor. Bu konuda denge sağlanıncaya kadar maliyetler bir miktar yüksek kalacak. Buradaki sıkıntı kara yoluyla aşılıyor. Konteyner krizi daha çok denizcilikte yaşandığı için Türkiye kara yolundan tırlarla taşımacılık yapma avantajını kullanacak. Türkiye, batıda ve Asya'da 57 ülkeye kara yoluyla ulaşabiliyor. Türkiye, kara yolu taşımacılığıyla konteyner krizinden daha az etkilenerek hızlı lojistikle Çin ürünlerine karşı avantaj elde edecek.’ Dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr