20.10.2024-10:10 (Son Güncelleme:20.10.2024-10:10)

Avrupa'dan Gelen Akademisyenler Türkiye'de Sürdürülebilir Hayvancılığı İnceledi

Hırvatistan, Romanya ve diğer Avrupa ülkelerinden akademisyenler Bursa'da sürdürülebilir hayvancılık projelerini yerinde inceledi.

Uluslararası Sürdürülebilir Hayvancılık Projesi Bursa'da Hayata Geçirildi

Hırvatistan, Slovakya, Sırbistan ve Romanya gibi Avrupa ülkelerinden gelen akademisyenler ve öğrenciler, sürdürülebilir hayvancılıkla ilgili çalışmaları Bursa'da inceledi. Bu etkinlik, Hırvatistan Ulusal Ajansı'nın kabul ettiği "Uluslararası Sürdürülebilir Hayvancılık (SUSTRA) Projesi" çerçevesinde gerçekleştirildi.

Proje Katılımcıları Bursa'da Bir Araya Geldi

Projenin Türk ortaklarından Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 3 gün süren etkinliğe ev sahipliği yaptı. Sırbistan Belgrad Üniversitesi, Slovakya Nitra Tarım Üniversitesi, Hırvatistan Osijek Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden 11 akademisyen ile Hırvatistan, Romanya ve Bursa'dan 6 öğretmen ve 11 öğrenci Bursa'ya geldi.

Uygulamalar Yerinde İncelendi

Katılımcılar, ilk gün Yenişehir'de bir süt çiftliğini ziyaret ederek iyi hayvancılık uygulamalarını inceledi. Şirketin bilimsel danışmanı Prof. Dr. İsmet Türkmen ile Bandırma'daki besi çiftliğinin müdürü Ertan Mülayim, misafirlere bilgi verdi.

İkinci gün proje çıktısı olan e-öğrenme platformunun pilot uygulaması Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Son gün ise, 1891 yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından kurulmuş olan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ziyaret edildi. Katılımcılar burada tarımsal üretim alanlarını inceledi ve Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile kentin tarihî yerlerini gezdi.

Sürdürülebilir Hayvancılık Eğitimi

Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Proje Koordinatörü Pınar Ünal Akpınar, projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini ve SUSTRA'nın Erasmus K220 projelerinden biri olduğunu vurguladı. Projenin amacı, sürdürülebilir hayvancılığı tarım liselerinde müfredata entegre etmek ve öğretmenlere bu konuda eğitim vermek olarak belirlendi.

Akpınar, "Eğitim modüllerimizin tamamı 6 dilde hazırlandı. İngilizce, Türkçe, Rumence, Sırpça, Hırvatça ve Slovakça dillerinde sunulan bu eğitimler, tarım liselerine ve bu alanda eğitim almak isteyen herkesin faydalanabileceği şekilde tasarlandı." dedi.

Bursa'daki Deneyimler Pozitif Değerlendirildi

Hırvatistan Vinkovci Tarım Lisesi'nden koordinatör Rejhana Nuhanovic Tadijan, Bursa'daki uygulamaları çok beğendiğini belirterek, "Buraya getirdiğimiz öğrencilerimiz, gelecekte kendi çiftliklerini kurmayı ve sürdürülebilir hayvancılık uygulamalarını benimsemeyi düşünüyor." dedi.

Belgrad Üniversitesinden Prof. Ilija Djekic ise Türkiye'deki deneyimlerinin her zaman olumlu olduğunu ifade etti.

Hırvatistan Ulusal Ajansı tarafından uygulanan "Uluslararası Sürdürülebilir Hayvancılık (SUSTRA) Projesi" kapsamında Türkiye, Hırvatistan, Slovakya, Sırbistan ve Romanya'dan akademisyen, öğretmen ve tarım lisesi öğrencileri, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğinde Bursa'daki hayvancılık uygulamalarını yerinde inceledi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr