21.09.2020-16:58 (Son Güncelleme:21.09.2020-16:43)

Avrupa'da İkinci Dalga Gençleri İşaret Ediyor

Kovid-19'un ilk dalgasını atlatan Avrupa ülkeleri, ikinci dalga ile karşı karşıya. Turizm hareketliliği, okulların açılması, insanların işlerine başlaması gibi durumların ikinci dalgaya neden olduğu belirtiliyor.

Yeni tip koronavirüsün ilk dalgasını atlatan Avrupa ülkeleri, kış aylarına geçmeye başladığımız bu dönemde kendilerini ikinci bir koronavirüs krizinin içinde buldu. Kıtada salgının yeniden hareketlenmesi üzerine uzmanlar, tutum ve politikalar arasında kamu sağlığı ile ilgili kararların gevşetilmesi, turizm, iş yerlerine geri dönüş ve genç nüfusun temkinsizliği gibi durumların sebep olduğunu duyurdu.

GÜNLÜK VAKA ARTIŞI ZİRVEDE

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (ECDC) göre, bu hafta Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’de günlük vaka sayıları iki haftalık bildirim sürecinde 45 bini aşarak yeni bir rekor kırdı. Vaka sayının arttığı yerlerde yeni kısıtlamalar için hazırlık yapılırken, politikacılar hastanelerin gelecek aylarda karşılaşabileceği yoğunluk ve yeni ulusal karantinalar hakkında uyardı.

Bununla birlikte ECDC tarafından kaydedilen verilere göre, Avrupa'da koronavirüsten ölüm oranı 72 gündür sabit devam ediyor olsa da, Bulgaristan, Hırvatistan, Malta, Romanya ve İspanya'daki can kayıplarının oranlarında artış yaşandı. Uzmanlara göre turizm, okulların açılması, insanların işe dönmesi gibi birçok durum Avrupa’da vaka ve ölüm sayılarının artışına sebep oldu.

İKİNCİ DALGANIN NEDENİ GENÇLER

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) artışın kısmi olarak tedbirlerin gevşemesine bağlı olabileceğini öne sürdü ve kanıtlar doğrultusunda, Avrupa'da ikinci dalgaya gençlerin sebep olduğu işaret ediliyor. Avrupa’da vaka sayısındaki hareketlilik, yaz tatili sezonunda başlamıştı.

Öte yandan, Avrupa'daki artan vakalara ve son can kayıplarına rağmen, kıta ABD ile kıyaslandığında hala olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. 750 milyonluk bir nüfusa sahip Avrupa’da 4,4 milyon vaka ve 217,278 ölüm oranı, ABD’de ise 330 milyonluk nüfusta içinde 6,7 milyon vaka sayısı ve 198 bin ölüm oranı bilinmekte.

DSÖ Avrupa direktörü Hans Kluge, geçtiğimiz hafta bölgede ‘çok ciddi bir durum’ uyarısında bulunarak, haftalık vakaların Mart ayının zirvesinde bildirilen oranları geçtiğini belirtti. Kluge, Eylül ayının ilk haftasında yeni vakaların 25 ile 49 yaşları arasında en çok görüldüğünü ve ileri yaş gruplarında (50-79 yaş arası) vakalarda artış olduğunu açıkladı.

GENÇ VAKALAR ARASINDA ARTIŞ

Büyük toplantılara ve partilerin bu sürece olumsuz etkisine dikkat çekerek Kluge, ‘bildirilen vakalar arasında giderek daha fazla gencin olmasından çok endişe duyduğunu’ ifade etti.

İnsanların ofislere, okullara ve halka açık yerlere geri döndüğü yoğun nüfuslu bölgelerde vaka oranlarının özellikle hızlı artışı dikkat çekiyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr