Avrupa'da ekonomik veriler geriye gidiyor: Enflasyon tehlikesi her yeri sarmış durumda!
Durgunluk tehlikesi ve tarihinin en yüksek enflasyonuyla mücadele eden Avrupa, bu hafta kritik bir kararın eşiğinde. Negatif olan faizi yükseltmek durumunda kalan Avrupa’da büyüme tahminleri şimdiden yarı yarıya düştü.
Avrupa Merkez Bankası bu hafta faiz kararı için bir araya gelecek. Yüzde -0.5'lik rekor düşük seviyede faiz oranı ve 40 yılın en yüksek enflasyonunun açıklandığı Avrupa'da piyasada durgunluk adeta boşluk kovalıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ikilemi de büyüme ile faiz kararı arasında. Faizde yapılacak artış oranının Eylül ayına da sarkabileceği söyleniyor. Reuters'ın düzenlediği ankete göre katılımcılar bu yıl faizin yükseleceğini düşünüyor.
Almanya'da büyüme tahminleri indirildi
Hem de söz konusu artış eski tahminlere nazaran daha çabuk olacak. 53 katılımcıdan 41’i faiz artırımının çabuk bir şekilde başlayacağını beklerken 31’i söz konusu hamlenin dördüncü çeyrekte yapılmasını bekliyor. 10 kişi ise düzenlenecek olan ilk toplantıda bu kararın alınacağını düşünüyor. Euro Bölgesi'nde bu çeyrek için yapılan ekonomik büyüme tahminleri geçen ay yapılan tahminin yarısından da düşük bir seviyeye yani yalnızca yüzde 0.4’e düşürülmüş durumda. Euro Bölgesi ekonomisinin bu sene yüzde 2.9 büyümesi tahmin ediliyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olarak gösterilen Almanya'da da 2022 için büyüme tahminleri yüzde 2.2'ye indirildi.
Almanya MB Başkanı Joachim Nagel, talebi bastıracaklarını açıklayarak "Yükselen enflasyon hepimizi endişelendiriyor. Tasarruf sahiplerinin yakında tekrar yüksek faiz oranlarını bekleyebileceklerini söyleyebilirim" dedi. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta ise Euro Bölgesi fiyat baskılarının çoğunun enerji piyasalarından ve merkez bankasının kontrolü dışındaki diğer faktörlerden geldiğini, bu nedenle "enflasyonu düşürmek için iç talebi büyük ölçüde bastırmak zorunda kalacaklarını" belirtti.
İngiltere'de de durum farksız
İngiltere'deki uzmanlar, büyümenin Şubat ayında sanayi üretimindeki düşüşle beraber yalnızca yüzde 0.1 olacağını düşünüyor. Mart ayında da düşüşün devam etmesi ve ilk çeyrekte düşük bir ihtimal olarak yüzde 1'lik bir büyümenin yaşanması bekleniyor.
Rusya Ukrayna savaşının ekonomi üzerinde olumsuz bir hava bırakması sebebiyle İtalya'da, bakanlık Euro Bölgesi'nin üçüncü en büyük ekonomisinde geçtiğimiz Eylül’deki yüzde 4.7'lik tahmini yüzde 3.1'e indirdi. Hükümet, 2023 için GSYİH büyümesinin daha önce koyulan nokta olan yüzde 2.8'den yüzde 2.4'e geriletti. Ekonominin ilk çeyrekte yüzde 0.5 daralacağı düşünülüyor.
Dünya Bankası: Ukrayna yüzde 45.1, Rusya yüzde 11.2 daralacak
Dünya Bankası, Rusya Ukrayna savaşının negatif etkileriyle birlikte Ukrayna ekonomisinin bu sene yüzde 45.1, Rusya ekonomisinin ise savaş ve uygulanan yaptırımlar gerekçesiyle yüzde 11.2 küçüleceğinin öngörüldüğünü belirtti. Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesi'ne yönelik hazırlanan rapor ışığında, bölge ekonomisiyle ilgili büyüme beklentisi 2022 yılında 7.1 puan düşürülerek yüzde eksi 4.1'e ve 2023 için ise yüzde 0.4 oranında indirilerek yüzde 2.5'e geriletildi. Banka, söz konusu raporun Ocak sayısında Türkiye için yaptığı büyüme beklentilerini de güncelli. Buna göre, Türkiye ekonomisinin büyüme beklentisi 2022’de yüzde 2'den yüzde 1.4'e indirilirken, 2023 için yüzde 3'ten yüzde 3.2'ye çıkartıldı. Raporda, "Her iki ülkede de insan yaşamı üzerinde yıkıcı bir etki yaratan ve ekonomik yıkıma yol açan savaş, ECA Bölgesi'nde ve dünyanın geri kalan bölgelerinde de önemli ekonomik kayıplara yol açacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Beyaz Saray da zor durumda
ABD Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Mart ayındaki enflasyonunun "olağanüstü" yüksek geleceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği basın toplantısında ABD gündemine dair önemli soruları cevapladı. Psaki, Mart enflasyonunun "olağanüstü" bir şekilde yüksek geleceğini beklediklerini aktardı.
Psaki, Rusya-Ukrayna savaşının fiyatlar üzerindeki etkisini "Putin'in fiyat artışı" olarak ifade ederek, Mart enflasyonunun yüksek gelmesinin sebebinin "Putin'in fiyat artışları" olduğu belirtti.