30.03.2022-23:49 (Son Güncelleme:30.03.2022-23:49)

Avokado nasıl yenir, tüketilir? Faydaları saymakla bitmiyor

Tadı herkes tarafında bilinmese de sağlık açısından oldukça faydalı olan avokado yemek istiyorsanız ve nasıl yeneceğini bilmiyorsanız nasıl tüketileceğine dair detayları haberimizin içinde sizler içinde derledik. İşte, faydaları saymakla bitmeyen avokado nasıl yenir, tüketilir?

Göz ve cildin yanı sıra saç sağlığı için de oldukça faydalı olarak biline avokado, içeriğinde B, C, E, K vitaminlerini ve aynı zamanda da potasyum içerir. Lif zenginliği ile tok tutma özelliğine sahip olan avokado genel olarak trans yağlar yerine normal sağlıklı bir yağ olarak da tüketilebilir. Avokadoyu vegan yada vejetaryenler da kırmızı ete altenatif olarak seçebilirler.


Avokado nasıl yenir, tüketilir?

Yeşil renkte bir kabuğa sahip olan avokadonun içinde iri bir çekirdek bulunur ve yenilen yerleri genel olarak beyazdır. Hem yemeklerde hem de kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan avokadonun faydaları da saymakla bitmez. Avokado bazı tariflerde meyve bazı tariflerde ise sebze olarak kullanılabilir.


Avokadonun tadına tam olarak ulaşabilmek için iyice olgunlaşmasını beklemek gerekir. O yüzde satın alırken hem daha yumuşak hem de koyu renkli olanların tercih edilmesi gerekir. Avokadoyu tüketmek için ilk önce ortadan ikiye bölünür ve içindeki çekirdeği çıkarılır. Avokadonun beyaz yerleri dilenirse bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayrılarak çıkarılabilir. Ayrıca kabuğunu bıçakla soyduktan sonra dilimleyerek de tüketebilirsiniz.


Meyve olarak tek başına tüketilebilen avokado, yemeklere farklı lezzetler katmak için de tercih edilebilir. Özellikle avokado salatası, hem normal şartlarda hem de diyet öğünü olarak yenilebilir.

Faydaları saymakla bitmiyor


Yüksek antibakteriyel bir aktiviteye sahip olan avokado, ağız kokusunun önüne geçebilen bir meyvedir. Bu nedenle günde bir tane avokado tüketmek ağzınızın içindeki bakterilerin tamamen temizlenmesini sağlar. Karaciğerlerde çok sayıda kimyasalları seviyede tutarak temizlemesinden dolayı karaciğer hasarını da gün geçtikçe azaltır.


Özellikle obezite ve aşırı kilo alımlarında tavsiye edilen avokado, doygunluğu artırması ve bağırsak hormonlarını düzenlemede olumlu bir etkiye sahip olan bir meyvedir. Aynı zamanda soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum enfeksiyonlarına iyi gelen avokado bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüsler ile birlikte diğer enfeksiyonları da önler.


Kanserden korur, böbreklerin iyi çalışmasını sağlar..

İnsan sağlığının korunabilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için uzmanlar genel olarak sağlıklı beslenmeyi önerirler. Bazı kanser türleri ile savaşta bazı meyve sebzelerin gücü yapılan araştırmalarla kanıtlanırken bunların arasında avokadonun da yer aldığı görülür. Sitotoksik özelliğe sahip olarak bilinen avokado, kanserojen hücreleri öldürerek önüne geçer ve hastalığın büyümesini engelleyebilir.


Aynı zamanda potasyum açısından zengin bir meyve olan avokado, böbrek rahatsızlığı olanlara karşı ilaç olarak tavsiye de edilir. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak tüketilen avokado meyvesinin böbrek fonksiyonlarında iyileşme sağladığını ve daha verimli çalıştığını kanıtlamıştır.


Harvard Üniversitesi'nde görev yapan uzman isimler günde 1 adet avokado tüketmenin kolesterolü azaltabileceği yönünde birkaç araştırma raporu bulunur. Zararlı kolesterollerde seviye düşüklüğüne neden olan ve düşüş göstermesini sağlaya avokado ayrıca cilt sağlığı için de tavsiye edilir. İçeriğindeki Karotenoid özellikleri sayesinde güneşten gelen ultraviyole ışınlardan cildi koruyan avokado daha genç ve daha ışıltılı bir yüze sahip olmanızı sağlar.


Artrit hastalığı semptomlarını azaltır

Artrit hastalığına sahip kişilerinde bol bol tüketmesi gereken bir meyve olan avokado, eklem ağrıların hafiflemesi için birebirdir. Avokadonun içindeki antioksidanlar ve analjezik özellikler, tüketen kişinin ağrısız bir yaşam sürmesini sağlar.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr