Avcılar ve Silivri'den 500 Bina İncelendi: Her 5 Binadan Biri Yıkılacak
İstanbul'un Avcılar ve Silivri ilçesinde yaptığı yapı tarama testinde inceleme yapılan 500 binanın % 20’sinin yıkılma tehlikesi olduğunu gözler önüne serdi. Bir takım bina sakinlerinin de tarama faaliyetine ‘Yıkım kararı çıkar’ ifadeleriyle izin vermediği öğrenildi.
İzmir’in Seferihisar açıklarında gerçekleşen depremin ardından dikkatler muhtemel bir depremin öngörüldüğü İstanbul’a çevrildi.
Uzmanlar, gereken tedbirler alınmadığı durumda şehirde binlerce binanın enkaza dönüşebileceğini belirtirken, o binalar için tarama faaliyetlerine başladı. Avcılar ile Silivri ilçelerinde 2000 senesinden inşa edilmiş yapılmış beş yüz konuta yapı belirleme taraması yapıldı.
Habere göre, analiz için gerçekleştirilen tarama faaliyetlerinde binaların % 20’sinin tehlike barındırdığının belirlendiğini ifade eden uzman Tayfun Kahraman, bir takım binalara konut sahipleri vatandaşların engel olması sebebiyle tarama yapılamadığını dile getirdi.
İstanbul’da 790 bin binaya yapı belirleme taraması gerçekleştireceklerini ifade eden Kahraman, çalışmaya ifade ederek şu bilgileri aktardı:
'BAZI BİNALAR GERÇEKTEN AYAKTA ZOR DURUYOR'
'Amacımız görev süremiz boyunca 39 ilçeyi bitirmek. Şu an Avcılar Denizköşkler ve Silivri Merkez Mahallesi’nde 17 Ağustos depreminden önce yapılmış binaları tarıyoruz. Bu binalar potansiyel olarak risk barındırıyorlar. Biz binalara girerek hızlı tarama yöntemleriyle risk olasılıklarını ortaya çıkarıyoruz. Çok riskli yapılar elbette yıkılıp yeniden yapılmak zorunda. Bazı binalar gerçekten ayakta zor duruyor şekilde çıkıyor. Bazıları güçlendirilebilir durumda. Yenileme ve güçlendirme modelleri üzerindeki çalışmalar devam ettiği için sonuçları şu an vatandaşlarımızla paylaşmıyoruz. Bunlar tamamlandığında halkımızla paylaşacağız.'
Afet öncelikli bir kentsel dönüşüm projesi hazırladıklarını belirten Tayfun Kahraman, şimdi yapılan tarama faaliyetlerinin amacının olası afetlere karşı dayanıklı bir sistem ortaya çıkarmak olduğunu dile getirdi. Kahraman, şu ifadeleri kullandı:
'Bugün İzmir’de yaşadığımız deprem İstanbul’da çok daha büyük bir boyutta olacak. Kendi verilerimizle analiz yapıyoruz. Bu deprem yönetmeliğine tabi bir çalışma değil. Analiz çalışmasının sonucunda bazen parsel bazında bazen de alansal olarak müdahale etmemiz gereken alanları ortaya çıkarıyoruz. Ve vatandaşlarımızı bu konuda uyaracağız. Kendilerine özellikle bu binalarda hem finansal olarak hem de malzeme hem de projelendirme anlamında yardımcı olacak sistemleri de kurgulamaya çalışıyoruz. Kentte yaşayanlara sağlıklı konutlarda yaşama hakkını vermek yönünde bir irademiz var.'