Yunanistan'ı başkenti olan Atina doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla ülkemizden ve dünyadan oldukça fazla sayıda ziyaretçi alıyor. Bu ziyaretçiler Atina'nın yemek kültürü içinde zorlanmasalar da siz ilk kez gideceğiniz için Atina'da ne yenir diye soruyor olabilirsiniz. İşte bu yüzden bu yazımızda Atina'nın Meşhur yemeklerini listeledik. Gelin hep birlikte Atina'da gittiğimizde neler yiyebileceğimize bakalım.
Atina'nın meşhur yemekleri arasında yoğunluklu olarak sebze yemekleri, yeşillikler, zeytinyağlılar ve deniz ürünleri bulunuyor. Tıpkı bizdeki gibi zeytin ve peynir tüketimlerinin de fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yemek çeşitlilikleri fazla olsa da fastfood sevenleri de atlamayan Atina'nın kendine özgü fastfood çeşitleri de buluyor.
Souvlaki (Kalamaki)
Souvlaki Yunanistan'ın en meşhur et yemeği diyebiliriz. Yazımızda kalamaki olarak belirtmemizin sebebi Atina'da çoğunlukla bu şeklide kullanılması. Kuzu, tavuk ve domuz eti ile yapılan çeşitleri bulunan bu yemek çöp şiş şeklinde servis ediliyor.
Greek Salatası
Bol zeytinyağı kullanılarak servis edilen bu salata vejetaryenler için de uygun. Zeytin, peynir, domates, salatalık, yeşil fasulye ve kırmızı soğan gibi malzemeler kullanılarak yapılıyor.
Ouzo
Bizdeki rakıya benzeyen bu alkollü içecek de Atina'nın meşhur lezzetleri arasında kendisine yer buluyor. Rakıdan daha hafif ve sade olanları dışında farklı aromalara sahip olanları da kullanılıyor.
Frappe
Frappe artık tüm dünyada tanınan içeceklerden olsa da anavatanı Atina'dır. Frappe seviyorsanız veya hiç denememişseniz anavatanına gelmişken bu soğuk kahve çeşidini yerinde denemeden dönmemenizi öneririz.
Lagana
Lagana aslında bir ekmek türü fakat Hristiyanlıkta paskalya öncesi tutulan orucun ilk günü yapılmasıyla ünlü.
Fasolada
Fasolada da geleneksel Yunan yemeklerinden birisi olarak Atina'nın meşhur yemekleri arasında kendisine yer kazanıyor. Beyaz fasulye, domates, havuç ve kereviz kullanılarak yapılıyor. 246
Moussaka
Moussaka aslında bizdeki musakka yemeğini andırsa da Yunanistan'da kabak ve pirinç gibi malzemelerin kullanıldığı farklı çeşitlerini bulmak mümkün. Musakkayı seviyorsanız Atina'ya gitmişken farklı çeşitlerine de şans verebilirsiniz.
Gyros
Gyros aslında damak tadımızın alışkın olduğu lezzet türü olarak bize çok yabancı gelmeyecektir. Bizdeki dönere benzer. Tavuk, kırmızı et ve domuz eti gibi malzemelerle hazırlanır ve pide içinde dürüm olarak servis edilir. Dürümün içerisine ete ek olarak patates kızarması ve domates sosu da eklenir.
Galaktoboureko
Bu tatlı da farklı ismi ve farklı lezzetiyle Atina'nın meşhur yemekleri arasında bulunuyor. İnce bir hamurun arasına muhallebi koyularak sarılıyor ve üzerine bal dökülerek sıcak bir şekilde servis ediliyor.
Ballı Yoğurt
Yapımı çok kolay olsa da özellikle Yunan yoğurdu kullanılarak yapılması sebebiyle bu tatlıyı da Atina'nın meşhur yemekleri arasında sayabiliriz. Yunanlılar bu tatlıyı kahvaltılarında da kullanabiliyor. Üzerini isteğinize göre farklı meyve ve kuru yemişlerle süsleyerek tüketebilirsiniz.
Dakos
Bir salata çeşidi olan dakos yine Yunanistan'a özgü lezzetler arasında yer alan paximadi ekmeğinden kırılmış parçalarla süsleniyor. Yine Yunanlılara özgü olan feta peyniriyle birlikte servis ediliyor.