19.09.2020-11:26 (Son Güncelleme:25.11.2021-17:26)

Atelektazi Nedir, Neye Yol Açar?

Atelektazi, fiziksel bir tıkayıcı sebebiyle akciğerin tamamına veya bir kısmına hava gidememesi sonucunda akciğerin veya bir kısmının şişememesi olarak tanımlanan bir hastalıktır.

Atelektazi, fiziksel bir tıkayıcı sebebiyle akciğerin tamamına veya bir kısmına hava gidememesi sonucunda akciğerin veya bir kısmının şişememesi olarak tanımlanan bir hastalıktır.

ATELEKTAZİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Atelektazi herhangi bir belirti göstermeyebileceği gibi, kendisine eşlik eden yahut neden olan hastalıkların belirtileriyle beraber aşağıdaki şekilde meydana gelebilir:

- Nefes darlığı

- Hava açlığı

- Hızlı ve yüzeysel soluma

- Uzun süreli öksürük

- Hırıltı

ATELEKTAZİ TANISI NASIL YAPILIR?

Detaylı bir muayenenin ardından doktorunuz tanıyı netleştirmek amacıyla aşağıdaki tetkiklere başvurabilir:

Akciğer Röntgeni: >Atelektazinin anlaşılmasında ilk kullanılan tetkik bu yöntemdir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT): >Detaylı görüntülenme sağlanarak atelektazinin akciğerin hangi kısmına hasar verdiği tespit edilebilir.

Arteriyel Kan Gazı: >Bu test, kanda oksijen, karbondioksit ve bir takım bileşenlerin miktarını kontrol ederek ve kanın asitlik derecesini saptamaktadır.

Bronkoskopi: >Ana solunum yolları ve bronşlara gönderilen bir kamera ile bronş sistemindeki tıkanık ve darlığın tespit edilmesini sağlar.

ATELEKTAZİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

- Atelektazi tedavisinde atelektaziye sebep olan durumun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Mukus tıkaçlarını seyrelterek öksürük yoluyla dışarı atılabilmesi için ilaçlara başvurulabilir.

- Uzman atelektazinin akciğer enfeksiyonları sebebiyle meydana geldiğini düşünüyorsa, antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

- Bilhassa ameliyatın ardından komplikasyon olarak ortaya çıkan atelektazilerde oksijen desteği sağlanarak tedavi sağlanmaktadır.

- Yabancı cisim kaynaklı olduğu saptanan atelektaziler bronkoskopi esnasında yabancı cismin mümkünse çıkarılmasıyla çözülebilmektedir.

- Eskiden geçirilmiş akciğer enfeksiyonları gibi sebeplerle meydana çıkan uzun süreli (kronik) atelektazilerde, hastalık odağı olan bölge tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir.

- Bu gibi durumlarda atelektazi odağı olan parça cerrahi olarak çıkartılarak hem hastalığın tedavisi, hem de ileride meydana gelebilecek akciğer enfeksiyonlarının önlenmesi sağlanabilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr