19.06.2020-16:18 (Son Güncelleme:19.06.2020-16:10)

Astım ve Hamilelik

Alerjik rahatsızlıklar çok fazla görülen rahatsızlıklardan biridir. Hamilelik döneminde de bu hastalıklar sıkça karşımıza çıkabilir.

Astım, ilk defa hamilelik sürecinde ortaya çıkabilir veya bu rahatsızlığınız var ise bu süreçte daha da artabilir. Gebelikte şayet iyi bir tedavi yapılmazsa astım anne ve bebek sağlığı için riskli bir hale dönüşebilir.

Astımın kişide olan şikayetleri hamilelik sürecinde farklılık gösterebilir. Kişinin hastalıkla alakalı şikayetleri hamilelik sürecinde genellikle azalsa da hamilelik sonrasında tekrar yoğun astım şikayetleri başlayabilir.

Hamile kalmadan önce astımınızı kontrol almanız sizler için oldukça doğru bir çözüm olabilir. Eğer astımınızı hamilelikten önce kontrol altına alamazsanız, ataklarınız artabilir veya alerjinin seyri kötüleşebilir.

ASTIMIN HAMİLELİK ÜZERİNDE ETKİLERİ

Astımın hamileliğe etkisi tartışmalıdır, ancak pek çok araştırmada hamileliğe bağlı bir şekilde hipertansiyona, vajina kanamalarında artışa, bulantıların ve kusmaların artmasına, erken doğuma ve anne karnında ölüm gibi kötü sonuçlara götürebilir.

Bu gibi olumsuz durumlar kontrolsüz astım rahatsızlığında karşılaşılabilir. Akut astım sebebiyle tedaviye ihtiyacı olan hamilelerin 'unda erken doğum olmaktadır. Yine kontrol altına alınmayan astım, anne-bebek ölümü veya sakatlığına sebep olabilir.

HAMİLELİKTE ASTIM TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

Hamilelik sürecinde astım rahatsızlığını minimum sayıda ve dozda ilaç kullanarak kontrol altına alınabilirsiniz. Astım ilaçlarını gereken durumlarda kullanmaktan geri durulmamalıdır.

Tedavi sürecinde mümkün olduğunca rahatsızlığı kontrol almaya ve bebeğe en az zararı olacak şekilde bir yol izlemeye özen gösterilmelidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr