29.05.2022-22:48 (Son Güncelleme:29.05.2022-22:48)

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu tanısı ve belirtileri

Asperger sendromu, kişinin ortalamanın üzerinde zeka seviyesine sahip olması ve sosyal beceriler konusunda güçlük yaşaması olarak biliniyor. Bu kapsamda "Asperger sendromu nedir, nasıl anlaşılır? Asperger sendromu belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtı merak ediliyor. Asperger sendromu tanısı ve belirtileri hakkında merak edilenlere haberimizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Asperger sendromu, otizm spektrum bozuklukları arasında yer alan sağlık sorunlarından biridir. Bu kişilerin sosyal becerileri zayıftır, zeka düzeyleri ise ortalamının üzerindedir. Bu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavinin henüz bulunmamasına karşın hastaların hayatlarına normal olarak devam etmesi için psikolojik destek verilebiliyor. Bu kapsamda gündeme gelen Asperger sendromu nedir, nasıl teşhis edilir, belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtı araştırılmaya başlandı. Peki otizm spektrum bozukluklarından biri olan bu sendromun belirtileri nelerdir?

Asperger sendromu nedir?

Asperger sendromu, adını Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger'den almıştır. Hans Asperger tarafından 1944 yılında tanımlanan bu sendrom, Amerikan Psikiyatri Birliği'nin sınıflama sisteminde ayrı bir bozukluk olarak yer almamaktadır. Ancak bu sendrom klinisyenler tarafından sıkça teşhis edilen bir tanıdır. Asperger sendromu, uzun süre ebevynler tarafından fark edilmemektedir.

Asper sendromu tanısı konulan kişilerin konuşma becerilerinde belirgin bir problem yoktur fakat iletişim ve ilişki kurmada sorun yaşarlar. Aynı zamanda bu kişiler takıntılı düşünce ve davranışlara sahiptir. Henüz nedeni bilinmemekle birlikte daha çok erkek çocuklarında görülmektedir. Asperger sendromunun genelde dört erkeğe karşın bir kız çocuğunu etkilediği bilinmektedir.

Asperger sendromu belirtileri

Asperger sendromu, güçlü sözel becerileri ve entelektüel yetenek ile otizmin diğer türlerinden ayrılır. Belirtiler şöyledir:

Konuşmalarında bir problem olmasa da sohbet başlatma ve sürdürmede zorlanırlar.

Rutinden hoşlanırlar, değişikliği sevmezler.

İçe kapanıktırlar ve tekdüze konuşurlar.

Tekrarlayan davranışlarda bulunurlar.

Karşıdakinin ses tonunu ve espirileri algılayamazlar.

Bir konuda çok detaycı ve ilgili olurlar.

Sevdikleri konular üzerine konuşur, tek taraflı sohbet kurarlar.

Motor becerileri daha geç tamamlanır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr