10.05.2021-17:38 (Son Güncelleme:11.05.2021-10:53)

Asperger Sendromu Nedir, Asperger Sendromu Belirtileri ve Dereceleri

Bir gelişim bozukluğu olan Asperger sendromu ile ilgili en çok merak edilen ‘Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve dereceleri neler?’ sorularını sizler için araştırdık.

Son günlerin en çok merak edilen hasatlıklarından biri Asperger sendromu. Gelişimsel bozukluk hastalığı olan Asperger sendromuyla ilgili en çok merak edilen ‘Asperger Sendromu Nedir? Asperger Sendromu Belirtileri ve Dereceleri nelerdir? Asperger Sendromu tedavisi nasıldır?' sorularının detaylarını sizler için araştırdık.

ASPERGER SENDROMU NEDİR?

Asperger sendromunun, otistik bozukluğu olan toplam çocuk sayısına bağlı olarak her 1000 çocuktan iki buçukunu etkilediği tahmin edilmektedir.

Asperger sendromu (Asperger Bozukluğu olarak da bilinir) ilk kez 1940 yıllarında, normal zeka ve dil gelişimi olan erkek çocuklarda sosyal ve iletişim becerilerinde otizm benzeri davranışlar ve zorluklar gözlemleyen Viyanalı çocuk doktoru Hans Asperger tarafından tespit edildi ve tanımlandı.

Asperger bozukluğunu klasik otizmden ayıran şey, daha az şiddetli belirtileri ve dil gecikmelerinin olmamasıdır. Asperger bozukluğu olan çocuklar sadece hafifçe etkilenebilir ve sıklıkla iyi dil ve bilişsel becerilere sahip olurlar.

Otizmi olan çocuklar sıklıkla diğerlerine karşı ilgisiz olarak gözlemlenir. Asperger bozukluğunda durum aslında böyle değildir. Asperger sendromu olan kişiler, genellikle uyum sağlamak ve başkalarıyla etkileşime girmek isterler, fakat genellikle bunu nasıl yapacağını bilemezler. Sosyal açıdan garip olabilirler, geleneksel sosyal kuralları anlamazlar veya empati eksikliği gösterirler. Sınırlı göz teması kurabilirler, konuşabilmelerine rağmen sohbeti başlatma ve sürdürmede zorluk yaşarlar ve el hareketlerinin veya konuşmalardaki alaycı sözlerin ne anlama geldiğini pek anlamlandıramazlar.

Belirli bir konuda saplantılı takıntıları olabilir. Asperger Bozukluğu olan çocuklar genellikle kaya veya şişe kapakları gibi şey kategorileri toplamaktan hoşlanırlar. Beyzbol istatistikleri veya Latince çiçek isimleri gibi bilgi kategorilerinde uzman olabilirler. İyi bir ezberci hafıza becerisine sahip olabilirler, ancak soyut kavramlarla mücadele ederler.

ASPERGER SENDROMU BELİRTİLERİ VE DERECELERİ

Tipik olarak güçlü sözel dil becerileri ve entelektüel yetenek, Asperger sendromunu diğer otizm türlerinden ayırt eden faktörlerden biridir. Asperger semptomlar genellikle aşağıdaki gibidir:

– Konuşabilmelerine rağmen sohbeti başlatma ve sürdürmede zorluk yaşarlar.

– Rutini sever, değişiklikten hoşlanmazlar.

– Aşırı derecede içine kapanıktırlar.

– Tekrarlayıcı davranışlar sergiler, tekdüze konuşurlar.

– Karşısındaki konuşurken değişen ses tonunu anlamaz, esprileri algılayamazlar.

– Konuşmalar resmi, göz kontağı zayıftır.

– Bir iki konuda aşırı ilgili olup detaycı olabilirler.

– Sevdiği konularda aşırı konuşur, tek taraflı sohbete dalarlar.

– Motor becerilerinde yaşıtlarına göre öğrenme daha geç gerçekleşir.

OTİZMDEN FARKLARI NELER?

Otizm yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkmasına karşın, genellikle Asperger sendromlu çocuklar bebeklik yıllarını diğer bebeklerle aynı sağlıklı büyüme süreci gösterir. Otizmde konuşma geriliği varken genellikle Asperger sendromunda konuşmaya başlama ve konuşma semptomları normaldir. Bilişsel ve dil gelişimi olarak otizmden ayrılır. Otizmli çocuğa göre Asperger sendromlular nispeten daha konuşkan hatta ilgi duyduğu alanlarda aşırı konuşkandır. Toplumla uyumlu olmadıklarını bilirler, otizmli çocuk bunun farkında değildir.

ASPERGER SENDROMU TEDAVİSİ NASILDIR?

Asperger sendromu tedavisi, çocuğunuzun diğerleriyle etkileşim yeteneğini geliştirmesi ve böylece toplumda etkin olarak yer alması ve kendine yetmesini sağlamayı hedefler. Asperger sendromu yaşam boyu sürse de uygun ve etkili tedaviler ile belirtileri büyük oranda azaltılır. Her bir Asperger sendromlu çocuğun belirti sayısı ve yoğunluğu farklıdır, bu yüzden tedavi çocuğun bireysel ihtiyaçları ve ailesinin kaynaklarına göre planlamalıdır. Asperger sendromu için uygulanan tedavi, sosyal vasıfları ve iletişimi geliştirmek ile davranış yönetimlerinden oluşmaktadır. Çocuğun gelişimine paralel olarak sürekli ayarlanan eğitim programı okulda sürdüğü kadar evde de devam ettirilmelidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr