Namus otu olarak da bilinen hayıt tohumu, eski çağlardan beri kadın hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılıyor. Hayıt tohumu kadın hastalıklarının yanı sıra aşırı terleme ve cilt problemlerini çözmek için de etkili bir besindir. Yaygın olarak bilinmeyen ama birçok sağlık sorununa iyi gelen bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.
HAYIT TOHUMU NEDİR?
Çiçekleri yazın sonunda açan, sonbahara yemiş vermeye başlayan hayıt, aynı zamanda beş parmak otu olarak da bilinir. Hayıt ağacı 5 ila 7 yapraktan oluşur ve Akdeniz bölgesinde bolca bulunur. Yaprakları ve yemişleri şifa için kullanılan hayıt otunun sapı da sepet yapımında kullanılır.
HORMON DENGESİZLİĞİ
Araştırmalara göre hayıt, hormon dengesini sağlayan hipofiz bezini düzenlediği gözlemlenmiştir. Hormon dengesizliğinden kaynaklanan kadın hastalıklarına da bu sebeple iyi geldiği düşünülüyor.
AŞIRI TERLEME
Aşırı terleme sorunu, kişilerin hayat kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Hayıt tohumu, ter bezlerinin daha doğru çalışmasına destek olur ve aşırı sıvı kaybını engeller.
PANZEHİR ETKİSİ
Zehirli hayvanların sokmalarına karşı panzehir özelliği vardır. Bağırsaktaki parazitlerin de idrar yolu ile dışa atılmasına yardımcı olur.
CİLT SAĞLIĞI
Hayıt, birçok kişinin dert yakındığı akneyi de yok etmek için birebirdir. Özellikle yağlı ciltlerde T bölgesinde oluşan siyah noktaları önler. Cildin daha sağlıklı görünmesine destek olur.
ANNE SÜTÜ
Hayıt tohumu aynı zamanda anne sütünü de artırır. Kadınlarda sık ortaya çıkan hormonal bozukluklara bağlı gelişen depresyon ve stres rahatsızlıklarının yaşanma ihtimalini azaltır.
DÜŞÜK RİSKİ
Rahim duvarlarını güçlendiren hayıt tohumu, düşük riskini azaltır. Yapılan araştırmalarda kadınlardaki hamile kalma hormonunu artırdığı için gebe kalma oranını yükseltir.
NASIL TÜKETİLMELİ?
Hayıt tohumunu toz haline getirin ve kaynatın. 10 dakika demledikten sonra süzün. Ayrıca kısırlık tedavisi gören kadınlara, hayıt çayını düzenli tüketmek tavsiye edilir.