Aşırı Düşünmekten Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Aşırı düşünmekten nasıl kurtuluruz? Aşırı düşünmenin sonuçları nelerdir? Eğer siz de aşırı düşünme sorunu yaşıyorsanız içeriğimizi mutlaka okuyunuz.
Bir gününüzün ne kadarını düşünmeye ayırıyorsunuz? Ya da düşünmeye başladığınızda neleri düşünüyorsunuz? Düşünceleriniz tek bir konu etrafında mı şekilleniyor yoksa düşünürken laf lafı açıyor mu? Bu soruya verdiğiniz cevaplara göre aşırı düşünme sorunu yaşayıp yaşamadığınız belli olacaktır.
İnsan beyni, düşünmeye, olaylar ve durumlar arasında mantıksal ya da mantıksız bağlar kurmaya elverişli bir yapıdadır. Bu nedenle sürekli düşünürüz. Ancak düşüncelerimize ne kadar zaman harcadığımızın çoğu zaman farkında olmayız. Bu bir çeşit düşünce bağımlılığıdır.
AŞIRI DÜŞÜNMENİN TOPLUMSAL VE PSİKOLOJİK BOYUTLARI NELERDİR?
Aşırı düşünmek, toplumlarda oldukça sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Hatta bazen düşünme sorununa uyku bozuklukları da eşlik eder. Yatağa yatarız. Kafamızın içine geçmişten bir anı ya da düşünce yerleşir. Uku sağlığımız yerle yeksan olur. Düşünmek, çoğu zaman sağlıklı bir birey olduğumuzun göstergesi olsa da aşırı düşünmek tedavi edilmesi gereken psikolojik bozukluklara evirilebilir. Bu durumda, doğru teşhis koyulması gerekmektedir. Peki, bu konu hakkında bireysel olarak yapabileceklerimiz yok mu? Elbette var. İşte, dünyanın önde gelen psikologlarından derlenen aşırı düşünmeden kurtulma teknikleri...
NEGATİF DÜŞÜNCELER SİZ İZİN VERDİĞİNİZ ÖLÇÜDE HAYATINIZA GİRER
Hepimiz hayatlarımızda negatif anlar veya negatif durumlar yaşarız. Bu gibi durumlarda düşüncelerimizin de negatif bir çerçevede şekillenmesi oldukça olası ve normal bir durumdur. Ancak burada şu detayı bilmekte fayda var. Düşünceler, daha doğrusu olumsuz düşünceler, siz izin verdiğiniz ölçüde hafızalarınıza girerler. Onları dizginleyebilirsiniz. Kaygı dolu ve olumsuzluklarla bezeli düşünceler yerine umutlu ve sıcak düşünceler geliştirebilirsiniz. Aşırı stresli olduğunuz durumları düşünün. Alnınızdan soğuk terler akar, elleriniz titremeye başlar, göğsünüzdeki kalp hızlı hızlı hareket eder. Olumsuz düşüncelerin de benzer etkileri vardır. Hatta bu düşüncelerin süreklilik kazanması durumunda hayatlarımızda yeri doldurulamaz bir boşluğa ve hatta fiziksel sıkıntılara yol açabilirler.
KÖTÜ DÜŞÜNCELERİN ADINI KOYUN
İnsan bilmediği, görmediği tanımlayamadığı şeylerden korkar ve çekinir. Düşünceler de öyledir. Sahipsiz ve başıboş düşünceler kişileri kurtarılması zor bir duruma düşürebilir. Bu nedenle, durun ve düşüncelerinizi gerçekten dinleyin. Onların adını koyun. Ne anlatmak istediğini teker teker saptayın ve daha sonra bu düşüncelerden kurtulmanın hal çarelerini arayın.
DÜN DÜNDÜR BUGÜN BUGÜNDÜR
Düşüncelerimiz, daha çok geçmiş yaşamımıştan meydana gelir. Kötü düşünce çoğu zaman geçmişle ilgiliyken olumlu düşünceler geleceğe odaklanıldığında meydana çıkar. Bu nedenle, olumsuzluklardan sıyrılmanın bir yolu da geçmişi değil geleceği düşlemek ve bu yönde düşünceler geliştirmektir.
Geleceğin belirsizliği de zaman zaman olumsuz düşüncelere yol açabilir. Bu gibi durumlarda her şeyden sıyrılıp anda kalmanın bir yolunu bulun. Unutmayın, bugün atacağınız küçük bir olumlu adım geleceğinizi baştan başa değiştirebilir.
KENDİNİZİ TANIYOR MUSUNUZ?
Tuhaf bir şekilde, insanlar diğer insanları tanımak için büyük bir uğraş verir. Oysa, en önemli meziyet kişinin kendisini tanıması, kendi sınırlarının ve düşüncelerinin farkında olmasıdır. Stefan Zweig'in de dediği gibi; "bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanlığı anlar" Kötü düşüncelerden uzaklaşmak için kişinin kendisini bilmesi, bu düşüncelerin neden ve nasıl ortaya çıktığının tam olarak farkında olması gerekmektedir.
GEREKTİĞİNDE PLAN YAPMAYI BIRAKIN
Bazı insanlar, hayatlarının her aşamasını bütün detaylarıyla planlayarak yaşarlar. Bu durum, tıpkı plansız yaşamak gibi zararlı sonuçlara sebebiyet verebilir. Kurulan planlar defalarca bozulunca insan kendisini kötü düşüncelerin pençesinde bulur. Bu gibi kötü düşüncelerden kurtulmanın yollarından biri, plan yapmayı bir süreliğine bırakmaktır.
KENDİNİZİ AFFEDİN
Sürekli kötü düşünmek, çoğu zaman insanın kendisine duyduğu kızgınlığın bir göstergesidir. İnsan geçmişte yaptığı bir hata yüzünden kendisini kötü hisseder ve bu nedenle kendisine karşı acımasız bir tutum içerisine girer. Böylece kötü düşüncelerin zihnini doldurmasının önü açılmış olur. Sürekli düşünüyorsanız, düşünceleriniz anda kalmanızı engelliyorsa kendinizi affetmeyi bir deneyin.
HATALARINIZDAN DERS ÇIKARIN HATALARINIZI YANINIZDA GEZDİRMEYİN
İnsan varlığı, yer yüzüne yerleştiği andan itibaren hatalar da var olmaya başlamıştır. İnsan, hatalarına o hatalardan ders çıkarmak için bakmalıdır. Hatalarını sürekli yanında gezdirirse, sürekli onları düşünürse hem yeni hatalar yapacaktır hem de düşüncelerinin kıskacından kendisini kurtaramayacaktır.
ZEHİRLİ KELİMELER: ACABA, KEŞKE, YA OLURSA
Bir şeyler yaşanmış ve bitmiş. Bunun sonucunda bugünden geçmişe bakarak "keşke söyle yapsaydım" ya da "ya olursa" şeklinde bir çelişkinin içerisine girmek, bu çelişkileri sürekli olarak düşünmek kişiye hiçbir fayda getirmeyeceği gibi aynı zamanda düşünsel ve psikolojik açıdan oldukça zor durumlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, siz siz olun "acaba", "keşke","ya olursa" türünden zehirli kelimeleri hayatınızdan çıkartın.
NEDEN BÖYLE OLUYOR?
Bir diğer zehirli cümle de "neden böyle oluyor?" cümlesidir. Bazı şeylerin gerçekten hiçbir nedeni yoktur. Ancak kişi sürekli olarak bir neden arayışındadır. Bu arayış kimi zaman beyhude bir çabadır. Bu beyhude çabadan sıyrılmak kişiyi hem rahatlatacak hem de yaşam alanında durup dinlenebileceği bir alan yaratacaktır.
KENDİNE DÜŞÜNMEK İÇİN BİR ZAMAN BELİRLE
Gün içerisinde, aralıklarla çok fazla mı düşünüyorsun? O halde kendine düşünebileceğin özgür bir zaman yarat. Bu zaman diliminde istediğin kadar düşün. Düşünme zamanın sona erdiğinde gün içerisinde ilgilenmen gereken diğer işlere ağırlık ver. Bunun faydasını göreceksin.