HABER365 / MİHRAB KURT
Sivas'ın Şarkışla İlçesi'nin Sivralan Köyü'nde doğan Veysel Şatıroğlu, aşık olmadan evvel henüz daha çok küçükken iki kız kardeşini çiçek hastalığından kaybetmiştir. Kız kardeşlerini alan bu hastalık Veysel'den de sol gözünü alacaktır o daha henüz 7 yaşındayken. İşte Veysel'i dünya gözünden mahrum edecek gönül gözünü açacak ilk hadise böyle vuku bulacaktı.
Bir gözümü de diğer gözümün kederine kaybettim
''Beni çok seven Muhsine Hanım'ın yanına anamın diktiği entariyi giyip gittim. Beni sevdi. Eve dönerken yol güzeldi ama çamurlu bir gündü. Ayağım o gün kaydı, çiçek hastalığı geldi daha da kalkamadım.'' diyen Aşık, çiçek hastalığına verdiği sol gözünün kederiyle diğer gözüne de perde indiğini ifade etmiştir.
Gözleri artık görmüyordu ama bir kere görmüştü o dünyayı
Çiçeği görmek, koklamaktan farklıdır, koku insanı bulur da gülün dikeni kapalı gözle görülmezmiş. Ama o gördü. Tıpkı kardeşleri vatan müdafaasına gittiğinde yalnız kalmasın diye evlendirildiği Esma'nın başka bir adama kaçacağını gördüğü gibi.
Esma giderken pabucuna akşamdan bir not iliştirdi bir miktar da para. ''Gittiğin yerde sefil olma'' diye. Esma gitti, kalsaydı içeceği çayı vardı ama o gideceği yolu seçti.
Esma ile iki çocuğu vardı. İkisi de vefat etti. Aşık'ın anne babası da bu dünyadan göçtü gitti.
İsmini Türkiye duydu
Bu acılı hayatı sanatıyla anlattı. Dibe vurduğunda, sanatıyla yüceldi. Ahmet Kutsi Tecer Aşık hakkında ilk kez yazılar yazdı. Tanınmaya başlayan Aşık Üniversitelerde dersler verdi.
Gülüzar hatunla hayata tutundu
1931 Yılı'nda yapılan şiir yarışmasıyla hayata tutunan şair Gülüzar Hatun'la evlendi. 1965 Yılı'nda emekli yapılan şair 1973 yılında aramızdan ayrılsa da, eserleri ile yaşamaya devam ediyor.