Aşık Veysel kimdir, ne zaman öldü? Aşık Veysel nereli? 49. ölüm yıl dönümünde anılan Aşık Veysel'in hayat hikayesi
Hafızalardan 'Uzun ince bir yoldayım' türküsüyle yer edinen büyük halk ozanı Aşık Veysel 49. ölüm yıldönümünde anılıyor. Aşık Veysel, bu günde sevenleri tarafından yad edilirken aynı zamanda 'Aşık Veysel kimdir, ne zaman öldü?' 'Aşık Veysel nereli?' şeklindeki sorularla da araştırılıyor. İşte, 49. ölüm yıl dönümünde anılan Aşık Veysel'in hayat hikayesi..
Aşık Veysel kimdir, ne zaman öldü?
1894 yılında Sivas'a Şarkışla'ya bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelen Aşık Veysel, büyük bir halk ozanıdır. Aşıklık geleneğini en iyi temsil edenlerin başında gelen Aşık Veysel'in çocukluk ve gençlik yılları Sivrialan köyünde geçmiştir.
Annesinin adı Gülizar Şatıroğlu, babasının adı da Ahmet Şatıroğlu olan Aşık Veysel'in iki kız kardeşi vardır. O dönemlerde bölgede çok yaygın olan çiçek hastalığına yakalanan iki kız kardeşini kaybeden Veysel ise aynı hastalık nedeniyle 7 yaşında iki gözünün görme yetilerini kaybetti.
Babasını isteği üzerine 10 yaşında olduğu dönemlerde saz çalmaya başlayan Veysel, aynı zamanda şiirler okumaya da başladı. Dönemin saz ustalarından olan Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin'den ders alan Veysel Şatıroğlu, 1919 yılında Esma Hanım ile evlendi. 1920 yılında anne ve banasını arka arkaya kaybeden Veysel, bir süre sonra eşinin kendisini terk ederek gitmesinden sonra 1928 yılında Gülizar Hanım ile evlendi.
49. ölüm yıl dönümünde anılan Aşık Veysel'in hayat hikayesi
Veysel Şatıroğlu'nun, Gülizar hanımdan 7 çocuğu olurken Veysel'in adı ilk kez 5 Ocak 1931 yılında Sivas merkezde düzenlenen 'Sivas Aşıklar Bayramı' duyuldu. Hayatı boyunca yoksulluk çeken ve zor bir yaşam süren Aşık Veysel, Cumhuriyetin kuruluşunun 10. yılı için kendisinin yazdığı destanı yayımlanınca tüm dikkatleri üzerine çekti.
Genel olarak tasavvuftan izlerini ortaya çıkaran zengin şiir çeşitlerine sahip Aşık Veysel, Yunus Emre etkisinde yazdığı şiirleriyle de halk kültürünün mayasına karışmıştır. Türk edebiyatının aşıklar geleneğinin büyük ustalarından biri olarak hafızalarda yer alan Aşık Veysel, 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından anadile ve milli beraberliğe yaptığı katkılarından dolayı halk ozanına 500 lira aylık bağlamıştı.
Büyük halk ozanı Aşık Veysel, 21 Mart 1973 tarihinde akciğer kanseri hastalığından hayata veda etti. Türk müziğine çok sayıda eser bırakan büyük usta Aşık Veysel, her yıl 21 Mart günü saygı ve özlemle anılmaya başlandı.