16.12.2021-16:00 (Son Güncelleme:22.12.2021-15:16)

Asgari Ücrette İndirime Gidilen Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Nedir?

Milyonlarca memur ve işçiyi ilgilendiren yeni kanuna göre tüm çalışanların maaşlarının asgari ücret tutarından Gelir ve Damga Vergisi alınmayacak ve her çalışana 320 liralık vergi avantajı sağlanacak.

2022 asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Asgari ücret net şekilde 4250 TL oldu. Agi ile birlikte hesaplanmış oldu. Asgari ücretten de vergilerin bir kısmı kaldırılmış durumdadır. Toplam 450 TL’lik bir vergi indiriminde bulunuldu.

GELİR VERGİSİ NEDİR?

Gelir vergisi, gerçek şahısların hak edinebilmesi söz konusu olan ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış durumdaki bireylerin gelirleri üzerinden alınan vergidir. Vergi, gelire göre alınmaktadır. Gelir, bir gerçek şahsın bir sene içerisinde elde edeceği kazançların safi tutarı olmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu’nda tanımlanmış kişiler, gelir vergisine tabi tutulur. Serbest meslek kazançları, ticari kazançlar, ücretler, zirai kazançlar, menkul sermaye iratları, gayrimenkul sermaye iratları ve diğer kazançlar gelir vergisine girebilmektedir.

KİMLER GELİR VERGİSİNDEN SORUMLUDUR?

Her Türk vatandaşı gelir vergisinden sorumlu değildir. Gelir Vergisini ödemesi zorunlu vatandaşlar:

- İkametgahı Türkiye’de bulunanlar,

- Türkiye’de bir takvim yılında en az 6 ay oturanlar

- Yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşlar (resmi daire veya merkezi Türkiye’de olan iş yerleri) gelir vergisini öderler. Kişinin kazancına bağlı olarak vergi verilir.

GELİR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Maliye Bakanlığı, her yıl vergi oranlarının kazançlara göre dağılımını kendi sitesinde yayınlamaktadır. O yılın net kazancına bakılarak hesaplanır. Hesaplama için şu aralıklar verilir:

- 24 bin TL'ye kadar yüzde 15

- 53 bin TL'ye kadar olan gelirler için 24 bin TL'si için 3600; sonrası için yüzde 20

- 130 bin TL'ye kadar olan gelirler için 53 bin TL için 9 bin 400; fazlası için yüzde 27

- 190 bin TL'nin 53 bin TL'sine kadar 9400 TL, sonrası için yüzde 27

- 650 bin TL'nin 130 bin TL'si için 30 bin 190 TL; sonrası için yüzde 35 veri alınır.


DAMGA VERGİSİ NEDİR?

Damga vergisi düzenlenirken pul yapıştırılır. Kişiler ile kişiler ya da kurumlar arasında resmi ve hukuki işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilere damga vergisi denir. Asgari ücretten bu yıl bu vergide kesintiye gidilmiştir. u>laştırma kağıtları, makbuz senetleri, ibra senetleri, faturalar, havagazı, su, elektrik ve telefon abonman mukavelenamelerinden ve vergiye mecbur olan diğer kağıtlardan> damga vergisi alınır.

İŞÇİ VE MEMURA VERGİ MÜJDESİ

Asgari ücret zammının ardından herkes AGİ ücretleri ile ilgili sorular sormaya başlamıştı. Bu konudaki tartışmalar çıkan yeni kanunla birlikte son buldu. Milyonlarca memur ve işçiyi ilgilendiren yeni kanuna göre tüm çalışanların maaşlarının asgari ücret tutarından Gelir ve Damga Vergisi alınmayacak ve her çalışana 320 liralık vergi avantajı sağlanacak. Yüzde 50.5 zamla 4 bin 250 liraya çıkarılan asgari ücret üzerindeki vergilerin de kaldırılmasının ardından Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile ilgili kafalarda soru işareti oluşmuştu. Bununla ilgili konu netleşti. Sadece asgari ücretli işçinin değil, tüm çalışanların maaşlarının asgari ücret tutarından Gelir ve Damga Vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi, önceki gün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Karar 18.5 milyon çalışanı ilgilendiriyor.

320 LİRA ARTIŞ OLACAK

Yani komisyondan geçen karara göre, tüm çalışanların memur dahil maaş ve ücretlerini kapsayacak şekilde brüt asgari ücrete (5 bin 5 lira) kadar olan kısmında vergi sıfırlanacak. Gelir Vergisi kesintisi olmayacağı için de Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması yeni yıldan itibaren sona erecek. Gelir Vergisi ve Damga Vergisi’nden vazgeçilmesi her çalışana 320 lira civarı vergi avantajı yaratacak. Verginin kaldırılmasıyla işverenin maliyetinde de 450 liralık azalma sağlanacak.

60 BİN LİRANIN ÜZERİ İÇİN

Posta gazetesinin haberine göre; Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla yıllık yüzde 15 Gelir Vergisi, 60 bin lira üstü kazancı olanlardan alınacak. Örneğin, 10 bin lira brüt kazanan çalışanın yıllık 120 bin liralık gelirinin 60 bin lirası vergiden istisna tutulacak. Asgari ücret üzerindeki kısım için ödenen vergiden iade edilecek tutar, işçinin medeni durumu ve çocuk sayısına göre değişecek.

DEVLETE MALİYETİ NEDİR?

Yeni sistemde 727 lira tutarındaki Gelir Vergisi ve Damga Vergisi’nden vazgeçileceği için Asgari Geçim İndirimi’ ne de gerek kalmayacak. İşçinin eline geçen net ücret yine 4 bin 253 lira olacak. Bu kararın sonucunda devlete 15.3 milyon işçinin vergi istisnası maliyeti 31.1 milyar lira olurken, buna 3.2 milyon memur da eklendiğinde, toplam maliyet 37.6 milyar lirayı bulacak.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr