Türk savunma sanayisinin lider şirketlerinden ASELSAN, su altı, savunma sistemlerindeki tecrübesiyle yeni bir otonom su altında kullanılabilecek araç geliştiriliyor. Son dönemde askeri ve sivil ihtiyaçlar kapsamında insansız sistemler, robotlar ve otonom sistemlerin ön plana çıkması sayesinde yaygınlaşıyor.
AA'nın haberine göre, ASELSAN’da geleceğin savaşlarında yayın olarak kullanılacak olan, uzaktan kontrol edilebilir, kendi başına karar verme ve kararı uygulama özelliklerine sahip platformlar üzerinde çalışılıyor.
Torpido karşıtı tedbir sistemi
Su altında akustik ve sonar sistemleri, torpido ve torpido karşıtı önlem sistemleri gibi özelliklerle önemli birikime ulaşan ASELSAN, bu kabiliyetleri su altındaki insansız sistemlerle buluşturmak için çalışmalara başladı.
İnsansız su altı sistemlerinin savunma alanında çok farklı kullanım alanları bulunmakta. Geliştirilen çözümler, gemilerin ve denizaltıların savunulmasında, kritik liman ve üst bölgelerinin korunmasında kullanılıyor. Kritik limanların açığına otonom su altı cihazları gönderilerek yaklaşan düşman unsularını ortaya çıkarabiliyor.
Bunun yanında hiçbir personeli riske atmadan su altı otonom araçlarla saldırı da gerçekleştirilebiliyor. İçerisine patlayıcı ya da mühimmat konulan araçlarla düşman unsurlar etkisiz hale getirilebiliyor.
Sualtı otonom sistem
Bu araçlardan su altı arama-kurtarma çalışmalarında da yararlanılabiliyor. Denize düşen bir hava aracının tespit edilmesinde su altı otonom araçlar katkı sağlıyor.
Söz konusu araçlar mayın tanı, teşhis ve imhası ile filo eskortu gibi alanlarda kullanılıyor.
ASELSAN'ın gündeminde hem savunma hem saldırı amaçlı olarak kullanabilecek, su altı gözetleme yapacak çözümler bulunuyor. >Şirket, bu ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlayacak bir otonom su üstü aracı tasarımına imza attı.
ASELSAN, bu alanda ortaya koyacağı ürünlerle, başta Türk Deniz Kuvvetleri olmak üzere, dost ve müttefik ülkelerin deniz unsurlarına taktik alanda önemli yetenekler kazandırmayı amaçlıyor. Önümüzdeki dönemde Türk Deniz Kuvvetlerine yerli imkanlarla geliştirilen otonom su üstü ve su altı deniz araçları kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.