13.04.2018-12:14 (Son Güncelleme:07.12.2021-16:33)

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arıların sokması sonucunda ağrı, kızarıklık ve şişme gibi durumlara neden olabilecek zehirli bir toksin bırakılır. Kısa süreli ağrılara yol açabileceği gibi alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokunca ne yapılır?

Arı sokması günlük hayatta çok sık karşılaşabileceğimiz durumların başında gelmekte. Bu duruma hızlı müdahale son derece önemli. Bu sayede daha büyük sorunların ortaya çıkması engellenmiş olur. Peki, arı sokmasına ne iyi gelir?

ARI SOKMASI DURUMUNDA NELER YAPILMALI?

- En bilinen yöntemlerin başında hemen ilgili bölgeye soğuk su uygulamak vardır. Bunun etkileri son derece olumludur. Özellikle buz koymak da çok sık tavsiye edilen durumların içinde öne çıkar.

- Bir kişiye arı sokması halinde aynı zamanda bal da kullanılabilir. Bu çok eski bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü balın sayesinde arının zehrinin etkisi çok kısa bir sürede ortadan kalkar. Buna karşılılık balın her daim farklı bir yeri vardır. Aynı zamanda olası enfeksiyon durumlarının önüne bal ile geçmek daha kolaydır.

- Arı sokmasına iyi gelen şeyler içinde elma sirkesi de mevcuttur. Buna göre yapılacak olan şey açıktır. Hemen bir pamuk bulun. Daha sonra bunu sirkenin içine batırın. Arının sokmuş olduğu yerin üstüne dikkatli şekilde uygulayın. Böylelikle acı ortadan kalkar.

- Bunun yanı sıra özellikle karbonat ve suyun karıştırılması daha sonra arının sokmuş olduğu bölgeye uygulanması da etkili bir sonuç verir. Çünkü bu şekilde olası enfeksiyonun kuruması mümkün olacaktır.

- Arı sokması durumlarında yapılacak olan bir diğer şey ise maydanozun önce dövülmesi ve daha sonra da mevcut yerin üstüne uygulanmasıdır. Böylelikle hem şişi alır hem de zehrin etkisini en kısa sürede ortadan kaldırır.

- Yoğurt sürmek en eski ve bilinen yöntemlerin içinde dikkat çekmekte. Bunun nedeni ise sızın ve acının hafifletilmesidir.

ARI SOKMASINA NE İYİ GELİR?


Amonyak: Arı sokması tedavisinde kişinin kendi müdahale edebileceği ilk adım amonyak kullanmaktır. Arı sokmuş kişi amonyağı o bölgeye sürebilir. Arının ilk soktuğu andan sonra kullanılan amonyak maddesi ardından şişkinlik için de krem kullanılabilir. Kremler steroid ve antihistamik özellikli olmalıdır.

Buz: Diğer yöntemlerden biri arının soktuğu bölgeyi soğutmaktır. Soğuk suyla arı sokulan bölgeyi yıkamak veya bölgeye buz koymak, ağrı ve acıyı azaltacaktır.

Yoğurt: Yoğurt sürmek acı hissiyatını azaltacaktır. Su ve karbonat ile hazırlanacak olan macunu arının soktuğu bölgeye sürerseniz ağrı ve acıyı azaltacaktır.

Lavanta: Lavanta yağı arı sokmasında etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Maydanoz: Maydanoz dövülerek arının soktuğu bölgeye uygulanırsa kısa sürede şişliği, acıyı ve ağrıyı en aza indirecektir.

Sarımsak: Arı sokmasının ardından oluşacak şişliği önleyen sarımsak ezilerek bölgeye sürülebilir.

Bal: Bal ile arının soktuğu bölgeye 10 dakika boyunca masaj yapılarak şişlik oluşumu engellenir.

ARI SOKMASI SONRASINDA NELER YAŞANIR?

Arı sokmasının en çok görülmüş olduğu mevsim yaz aylarıdır. Çünkü bu aylarda arılar bal yapmak için doğadadırlar. Bu durum insanlar için büyük bir risk demektir. Farklı nedenlerden dolayı arının insana iğne batırması oldukça rahatsız edicidir. Bunun yanı sıra dikkat edilecek olan temel nokta bu iğnenin insan vücudunun içinde çok fazla kalmamasına özen göstermektir.

Arı sokmasının ardından genellikle ilgili bölgede birtakım rahatsız edici durumlar görülür. Bunların başında kızarıklık ve şişlik gelir. Çok yaygın olmamakla beraber bazen kişinin kusması da söz konusu olabilir. Hatta baş ağrısı ve baş dönmesi de yaşanabilir. Yukarıda saymış olduğumuz yöntemler sayesinde sorunu alt etmek mümkündür.

Yaklaşmakta olan güzel yaz aylarının kötü sürprizi arı sokmasıdır. Arı iğneleri bazı bünyelerde hafif etki meydana getirirken bazı insanlarda hayati tehlikeye olur. Eşek arılarının iğnelerinde bulunan zehir, bal arılarınınkinden daha etkilidir.

Çengelsiz iğnesi olan sarı kabuklu büyük eşek arısı iğnesini batırdıktan sonra geri çekebilir böylece kişiye iğnesini birden fazla kez batırabilir. Bal arısının iğnesi ise çengellidir ve kişiye batırıldıktan sonra iğne kurbanın derisinde zehri ile birlikte kalır.

Eşek veya bal arısı soktuğunda iğnesi kaldıysa koparmadan cımbızla çıkartmaya çalışın. Sonrasında anti bakteriyel sabunla yıkamak bakterileri öldürür, iltihabı önler ve alerjiyi en aza indirir.

Arı koldan soktuysa, kolunuzu kalp seviyesinin yukarısında tutmak ilk yardım önerileri arasındadır.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA ARI SOKMASI

Arı sokmalarında ilk müdahale çok önemlidir. Arının iğnesi içeride ne kadar uzun süre kalırsa, zehrini o kadar hızlı bırakır. Bu nedenler arının iğnesini çıkarmak çok önemlidir. Arı sokması sonucunda çocuğun cildinde kızarmış bir küçük halka onun ortasında ise siyah bir nokta şeklinde görünür. Tırnak uçları veya cımbızla arı iğnesi çocuğun cildinden çıkarılır. İğnenin olduğu yer sıkılmamalıdır. Sıkılırsa zehir çocuğun cildine daha fazla yayılır. Arı iğnesi çıkarıldıktan sonra etkilenen yeri su ve sabunla yıkamak gerekir. Arı sokmasının neden olduğu acıyı ve şişkinliği hafifletmek için soğuk kompres uygulamak gerekir. Arı sokmasında çocuğun hissettiği ağrı ve acı genelde birkaç saat içinde geçer. Fakat şişlik 1 – 2 gün sürebilir. Çocuğun hissettiği acıyı hafifletmek için doktorun tavsiye ettiği ilaç verilebilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr