Koronavirüs nedeniyle dünya çapında milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Elde edilen veriler kapsamında birçok ülkede erkeklerde ölüm oranının kadınlara göre daha yüksek olduğu gözlemlendi. Merak uyandıran bu konunun nedeni ise yürütülen yeni bir çalışma sonucu ortaya çıktı.
SOSYAL FAKTÖRLER DAHA ETKİLİ
Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırmacılar, 2020’de oluşturulan Cinsiyet/Cinsiyet KOVID Veri Takibini kullanarak 30 milyondan fazla koronavirüs vakasını analiz etti.
Çalışma, önceki teorilerin aksine, erkeklerdeki yüksek ölüm oranının sadece cinsiyetler arasındaki biyolojik farklılıklarla açıklanamayacağını ortaya koyuyor. Yapılan bu yeni çalışma, biyolojik farklılıklardan ziyade sosyal faktörlerin daha etkili olduğunu gösterdi.
Bazı araştırmacılar ise erkekler arasındaki daha yüksek KOVID-19 ölüm oranlarını cinsiyete özgü hormonlar veya bağışıklık tepkisi gibi biyolojik farklılıklara da bağlıyor.
KOVID-19 ÖLÜMLERİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERDİ
ABD’deki Harvard GenderSci Lab’ın araştırmacıları, erkekler ve kadınlar arasındaki KOVID-19 ölüm oranlarının nasıl bu kadar farklı olduğunu ortaya koydu. Social Science and Medicine'de yayımlanan çalışmaya göre, cinsiyetler arası ölüm oranlarındaki değişiklik, eyaletlere ve zamana göre farklı sonuçlar ortaya koydu.
Araştırmacılar, cinsiyete dayalı ölüm oranlarının, çalışma şartları, korona virüs dalgalanmaları, sağlık politikaları, sağlık bilgisi tutumu, ırk ve gelir düzeyi gibi faktörlerle daha fazla ilgisi olduğunu açıkladı.
Bulgular, birçok eyalette erkeklerin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösterdi. Ancak bazı eyaletlerde ise kadınların ölüm oranı daha yüksek çıktı. Örneğin Teksas'ta, erkekler pandemi boyunca daha yüksek ölüm oranlarına sahipken, Connecticut'ta kadınlar 22 hafta boyunca erkeklerden daha yüksek ölüm oranlarına sahipti. New York'ta, pandeminin ilk altı haftasında erkekler daha yüksek oranda öldü ancak diğer haftalarda oranlar eşitlendi.
ERKEKLER VE KADINLAR ARASINDAKİ SOSYAL FARKLAR
Pandeminin başlarında, bilim insanları erkeklerin kadınlardan iki kat kadar yüksek oranlarda daha çok öldüğünü açıklamıştı. Ancak bu yeni çalışmada farkın çok daha küçük olduğu açıklandı. Veriler, ABD'deki erkeklerin Nisan 2020'den Mayıs 2021'e kadar kadınlardan yüzde 10 ila 20 daha yüksek bir ölüm oranına sahip olduğunu gösteriyor.
Erkeklerin sokakta yaşama, hapishaneye yatma, aşılardan kaçınma, maske ve temizliğe daha az dikkat etme oranlarının daha yüksek olması koronavirüse yakalanma riskini artırıyor. Kadınlarda ise bu durumlar tam tersi olduğu için kadınların virüse maruz kalma oranı da düşüyor.