21.09.2024-09:26 (Son Güncelleme:21.09.2024-09:26)

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi için erteleme kararı

Yeni yılda devreye alınması planlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin ertelenmesine dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte detaylar…

Araç sahiplerini ilgilendiren düzenlemede tarih değişikliğine gidildi. Akaryakıtta sahtecilikle mücadele amacıyla hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için yeni bir düzenleme geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, UTTS Uygulama Genel Tebliği’nde değişikliğe gidilerek Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takma zorunluluğu ertelendi.

Son Tarih 6 Ay Ertelendi

Kiralama yoluyla edinilen veya işte kullanılan araçlara Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu için daha önce belirlenen son tarih 31 Aralık 2024’tü. Yapılan değişiklikle birlikte bu tarih 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldı. Bu erteleme, araç sahiplerine ve işletmelere gerekli uyarlamaları yapmaları için ek süre tanıyor.


Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Nedir?

Taşıt Tanıma Birimi, araçların yakıt depolarına takılan ve sistemi otomatikleştiren bir etiketle çalışır. Bu birim, Akaryakıt istasyonlarındaki pompalarda bulunan “Taşıt Tanıma Okuyucu” tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tespit eder. Bu sayede, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapılmasına gerek kalmaz, böylece süreç hızlanırken, sahtecilik girişimlerinin de önüne geçilmiş olur.

muratcankilic@haber365.com.tr