Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay plaka hırsızlığı konusunu yeniden gündeme taşıdı. Son dönemde sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada Plaka Hırsızlığı büyük bir artış gösterdi. Bir suç işlemek için araç çalmaktansa plakayı çalmak hırsızlar için daha kolay bir hale geldi. Ancak plaka hırsızlığının ardında sadece büyük suçlar yatmıyor. Park ücretlerini hatta Trafik cezalarını ödememek için bu yönteme başvuranlar bile var.
Avukat İsmail Altan ve Avukat Cesim Parlak, plaka hırsızlığı ve riskleriyle ilgili tüm detayları cevapladı.
Suç işlemek için hırsızlık
Bir aracın plakasının çalınmasının pek çok sebebi olabileceğine değinen Parlak, en sık görülen sebebin başka suçların işlenmesini kolaylaştırmak olduğunu belirterek: >“Nadir araç işaretleri toplayan bazı koleksiyoncular veya bunları satarak paraya çevirmek isteyen kişiler plaka hırsızlığı yapabiliyor. Bazı durumlarda da plakanın değeri değil de kullanılan materyalin değeri için hırsızlık yapılabiliyor. Plakanın metalden üretilmesi sebebiyle hurdacılara satılmak maksadıyla çalındığını sık sık görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Çalınan plakaların daha çok insan kaçakçılığı, uyuşturucu madde ve diğer suç vasfı olan maddelerin nakliyatı için kullanıldığını vurgulayan Altan: “Suçu işledikten sonra rahatlıkla kaçmak amacıyla başka araçların plakalarını kullanıyorlar. Sadece çalmakla kalmayıp, plaka sahibine ait ruhsat bilgilerini de yasadışı yollarla elde ederek, aynı marka ve renkte başka bir araca ruhsat düzenleyip satıyorlar.” dedi.
Son zamanlarda yaygınlaşan plaka çalma olayının nitelikli hırsızlık olarak değerlendirildiğini belirten Altan: “Eğer hırsızlar bu plakayı alıp başka bir araca takarsa, resmî belge olarak kabul edilen araç plakasını sahte olarak kullandıkları için ‘resmî belgede sahtecilik’ suçundan da cezalandırılırlar.” ifadelerini kullandı.
Tutuklanabilirsiniz
Vatandaşların plakalarını düşürmeleri veya çaldırmaları durumunda hemen emniyete gitmesi gerektiğini vurgulayan Altan: “Ancak bu şekilde şüpheli olarak anılmaktan kurtulabilirsiniz. Ancak bildirmezseniz ve plakanız bir suça karışırsa, bu durumda sizin de işlenen suça dahil olma ihtimaliniz doğar. Gerekli prosedürü yerine getirmediğiniz için sanık olarak yargılanabilir ve suçsuz olduğunuzu ispatlamak için uzun bir dava süreci içine girebilirsiniz. Hatta suçun vasfına göre tutuklanma ihtimaliniz bile çok yüksek.” ifadelerini kullandı.
Çalınan plaka yeniden çıkarılır mı?
Çalınan plaka yeniden çıkarılır mı? sorusuna Avukat Cesim Parlak: “Plakanın teki kaybolursa farklı, ikisi kaybolursa farklı prosedür işliyor. Bir araçta bulunan iki plakadan birinin kaybolması durumunda düşme ihtimalinin de olabileceği göz önünde bulundurularak Şoförler Odası’ndan çıkarılabiliyor. Yine de araç sahibi plakasının çalındığından şüphe ederse emniyet güçlerine bildirmeli. Çalındığı tespit edilirse yeni bir plaka çıkarabilir. Eğer araçta iki plaka birden yoksa artık Şoförler Odası’na değil direkt olarak emniyete çalıntı kaydı girilmeli ve hemen iptal edilmeli. Bu durumda güvenlik sebebiyle araca ait eski plakayı almak mümkün olmaz.” sözleri ile yanıt verdi.
Plaka hırsızlığından korunmak için ne yapılabilir?
Konuya ilişkin: “Plaka hırsızlığından korunmak ne yazık ki oldukça zor. Yine de önlem için hırsızlık önleyici özel güvenlikli plaka vidaları kullanabilirsiniz. Çerçeveli plakalar hırsızlar için her zaman çok daha kolay hedef. Hırsızlar kolaylıkla çerçevelerin içerisinden plakayı çıkarabiliyor. Bu sebeple çerçevesiz plaka kullanarak, plaka hırsızlarının öncelikli hedefi olmaktan kaçabilirsiniz.” uyarılarında bulunuldu.