11.04.2018-22:31 (Son Güncelleme:11.04.2018-21:41)

Aort Anevrizması Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Ani ölümlere sebep olan ve teşhisi geç kalındığında büyük tehlike arz eden Aort Anevrizması kendini erkenden belli diyor mu? Peki Aort Anevrizması nedir? Aort Anevrizmasının nedenleri nelerdir? Aort Anevrizması tedavi edilir mı? İşte haberin detayı...

Ani ölümlere sebep olan ve teşhisi geç kalındığında büyük tehlike arz eden Aort Anevrizması kendini erkenden belli diyor mu? Peki Aort Anevrizması nedir? Aort Anevrizmasının belirtileri nelerdir? Aort Anevrizması tedavi edilir mı? İşte haberin detayı...

AORT ANEVRİZMASI NEDİR?

Damarlarda oluşan balonlaşma sonucu incelen duvarların yırtılması sonucu oluşan kanamaya aort anevrizması denir. Hayati önem taşıyan ve tedbir alınmadığına ani ölümlere yol açan aort anevrizması aşırı dikkat gerektiyor.

AORT ANEVRİZMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Oluşan baloncuğun yırtılmasıyla oluşan ve hayati önem taşıyan Aort Anevrizmasının belli başlı belirtileri yoktur. Kendini belli etmeden sinsice gelişen anevrizma aniden gelişir ve tedavi şansı çok düşüktür. İşte Aort Anevrizmasının nedenleri:

Atardamarların kendi içinde kalınlaşması ve daralmasıyla oluşur. Tıp dilinde Ateroskleroz olarak adlandırılan anevrizma nedeninde atardamarlar gittikçe kalınlaşır ve hasar meydana gelir. Atardamarda meydana gelen hasar kan basıncını aniden yükseltebilir ve balon oluşmasına neden olur.

Kan basıncının yükselmesi anevrizma oluşumuna neden olduğu gibi kan basıncının aniden düşmesi de anevrizma oluşuma sebep olabilir.

Göğüs bölgesinde oluşan bir hasar, travma da aort anevrizmasının meydana gelmesini sağlar.

Bunların dışında Marfon Sendromu taşıyan kişilerde de anevrizma gelişme ihtimali yüksektir. Bu kişilerin boyları uzun ve parmakları ince olduğu için damar yapısında incelmeye bağlı anevrizma gelişebilir.

Ender görülen bir durumda anevrizma sebebi olabilir. Tıp dilinde Sifilis olarak adlandırılan ve ilşki yoluyla bulaşan enfeksiyonlar aort anevrizmasının oluşumunda büyük rol oynar.

AORT ANEVRİZMASININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Anevrizmanın evresine göre hastaya farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir. Eğer aort anevrizma ilerlemediyse ilk olarak tıbbi tedavi uygulanır. Tedavi sırasında öncelikli yapılacak şey hastanın kan basıncını dengede tutmak. Tedavinin olumlu yönde gitmesi için tansiyonun, kan basıncının düşük seviyede tutulması gerekir.

İlaçla tedavinin yetersiz kaldığı, anevrizmanın ilerlediği aşamada ise cerrahi müdahale hastaya uygulanır. Tedavi sürecinin iyiye gitmesi için erken teşhis çok önemli.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Kadınlar erkeklere oranla 10 kat daha risk altındadır. Anevrizma yaş ilerledikçe artığı için 60'lı ve 80'li yaşlardan sonrakiler rutin kontrol yaptırmalıdır. Ayrıca trafik kazası sonucu göğüs travması yaşamış bireyler, obezite kategorisinde olan kişiler, tansiyon hastası olan kişiler ve 35 yaşından küçük olup kan basıncı düzensizliği bulunan bireyler büyük risk altındadır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.



Haber365
bilgi@haber365.com.tr