Anne Adayları Dikkat! Hamilelikte Dikkat Etmeniz Gereken Kurallar!
Hamilelikte dikkat edilmesi gereken kurallara galerimizden ulaşabilirsiniz.
egzersiz
Gebelik döneminde egzersiz yapmanızın birçok yararı vardır. fakat bu egzersizlerin aşırı yorgunluk oluşturmayacak düzeyde olmasına dikkat edilmelidir. büyük bir enerji gerektirecek olan doğum olayına annenin tam formda girmesi gerekir. bu sebeple her gün açık ve temiz havada yürümeniz faydalıdır. ancak uzun ve yorucu yürüyüşler yapmamaya dikkat edin. ayrıca ani ve keskin hareketlerden ve ağır kaldırmaktan da kaçınmalısınız. uzmanlar gebelik boyunca yüzmenin de oldukça faydalı olduğunu belirtmektedir.
Kilo alma
Gebelik döneminde en dikkat etmeniz gereken konulardan biri de kilo alımıdır. genel olarak gebelik dönemi süresince toplamda 9 - 12,5 kilo alınması normal kabul edilir. 20. gebelik haftasına kadar 2- 2,5 kg, 20.-26. gebelik haftasına kadar da 2-2,5 kg daha alınması idealdir.
Çalışma yaşamı
Gebeliğinizde herhangi bir sağlık problemi yoksa iş hayatınıza devam edebilirsiniz. fakat yorucu ve fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışmak erken doğum açısından bir risk faktörüdür.
Yolculuk
Doktorunuz onay verdiği sürece kısa yolculuklar yapabilirsiniz. daha uzun yolculuklarda her iki saatte bir kısa bir yürüyüş yapmanız gerekir. kabin basıncı ayarlı uçaklarla yapılacak yolculuklar yapabilirsiniz. emniyet kemerlerinin verebileceği rahatsızlık nedeni ile koltuklarda arkaya yaslanarak oturmanızda yarar vardır.
Banyo
Gebelik döneminde ve lohusalıkta banyo yapabilirsiniz. ancak banyo suyunun çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edin. ılık bir duş kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde banyoda kayma ihtimaline karşı her zaman dikkatli olmayı unutmayın.
Giyim
Gebelikte giydiğiniz elbiseler pratik ve rahat olmalıdır. sıkı korse, jartiyer, lastik çorap bağı kullanmamalısınız. karın duvarı yetersizliği durumunda özel gebelik korseleri kullanabilirsiniz. uzun topuklu ayakkabılar düşme riskini artırdığı için düz ve rahat ayakkabılar tercih etmenizi öneririz.
Bağırsak hareketleri
Gebelik süresince bağırsak hareketleriniz düzensiz olabilir ve ileri derecede kabızlık yaşayabilirsiniz. bu nedenle gebelik boyunca günde bir defa tuvalete gitme alışkanlığı kazanmaya çalışın. bu şikayetlerden kurtulmak için sebze ve meyve yiyin. uygun miktarda su içerek ve basit günlük egzersizler yaparak bağırsak hareketlerinizin düzenli olmasını böylelikle sağlayabilirsiniz.
Cinsel ilişki
Gebeliğin son bir ayı haricinde cinsel ilişkinin herhangi bir sakıncası yoktur. fakat kanama ve erken doğum riski varsa cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.
göğüs ve karın bakımı
Göğüs ve karında görülebilecek çatlakları önleyecek kesin kanıtlanmış yöntemler olmamakla birlikte çeşitli kremlerle cilt bakımı yapabilirsiniz. gebelik dönemi süresince aşırı kilo almanız bu çatlakların oluşmasını kolaylaştırır. hangi kremleri kullanmanız gerektiği konusunda mutlaka bir uzmandan bilgi almayı unutmayın.
Ağız ve diş bakımı
Gebeliğinizin başında diş doktoruna giderek tüm dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz. eğer tedavi görmesi gereken dişleriniz varsa doktorunuz size uygun tedavi yöntemini bulacaktır. siz de kendi diş bakımınızı yapabilirsiniz. her yemekten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamanız ve dişlerinizin arasını diş ipi ile temizlemeniz gerekir. gebeliğin 4. ayından itibaren hormonal etkiyle diş etlerinde büyüme ve hassasiyet meydana gelebilir. bu durum bazı gebelerde kısa zamanda diş eti iltihabına dönüşebilir. bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ve 7-8 damla limon sıkarak hazırlanan sıvı ile gargara yapılması faydalıdır. gebelikte dişlere cerrahi girişim yapılabilir. cıvalı amalgam kullanılmaması tavsiye edilir.