09.10.2024-12:42 (Son Güncelleme:09.10.2024-12:42)

Ankara'da HPV Aşısı Uygulaması Başladı

Ankara Belediyesi, 9-30 yaş arası çocuklara ücretsiz HPV aşısı sunmak için Gazi Üniversitesi ile işbirliği yaptı.

Ankara'da Ücretsiz HPV Aşısı Uygulaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gazi Üniversitesi Hastanesi ile birlikte 9-30 yaş arasındaki çocuklara ücretsiz Human Papilloma Virüs (HPV) aşısı uygulaması başlattı. Bu program, sosyal destek alan ailelerin çocuklarının rahim ağzı kanseri riskini azaltmayı hedefliyor.

Başvuru Süreci ve İlk Aşama

Belediyenin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş liderliğinde düzenlenen "HPV Aşı Programı" için başvurular 20 Mart - 20 Nisan tarihlerinde kabul edildi. Gazi Üniversitesi Hastanesi ortaklığıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, 15 yaş altı 251 ve 15 yaş üzeri 1324 olmak üzere toplamda 1575 başvuru alındı.

Proje Bütçesi ve Aşılama Süreci

HPV aşısı uygulamasının bütçesi 15 milyon 180 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, 5 bin doz HPV aşısı temin edildi. İlk dozların uygulamasına Gazi Hastanesi'nde başlandı ve projenin ilk aşamasında 2 bin kişinin aşılanması hedefleniyor.

Sağlık Yetkililerinin Görüşleri

Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, 9-30 yaş arasındaki kız çocukları ve kadınlar için üç dozdan oluşan HPV aşısının uygulanacağını belirtti. İlk dozun uygulaması bugün başladı; ikinci dozun 2 ay sonra, üçüncü dozun ise 6 ay sonra yapılması planlanıyor. Projenin toplam süresi ise yaklaşık 1 yıl olarak öngörülüyor.

İş Birliği ve Bilimsel Değerlendirme

Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Hasan Bostancı, bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaşmasını umuyor. GÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ise HPV aşısının, 15 yaş altındaki bireylere uygulandığında %99,5 oranında koruma sağladığını vurguladı. Her iki cinsin de %85'inin bu enfeksiyondan etkilendiği belirtilerek, Türk halkının bu aşılara erişimini sağlamanın önemine değinildi.

Vatandaşların Memnuniyeti

GÜ Hastanesi Yetişkin Aşı Merkezi'nde ilk doz HPV aşısını alan vatandaşlar, aşı programına destek veren yetkililere teşekkürlerini ilettiler.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal destek alan ailelerin 9-30 yaş arası çocuklarına Gazi Üniversitesi (GÜ) Hastanesi iş birliğinde rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik ücretsiz Human Papilloma Virüs (HPV) aşısı uygulaması başlattı. Programda 15 yaş altı 251 ve 15 yaş üzeri 1324 birey olmak üzere 1575 kişinin başvurusu alındı. Projenin ilk etabında 2 bin kişinin aşılanması planlanıyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr