16.07.2020-13:34 (Son Güncelleme:16.07.2020-13:33)

Ani İşitme Kaybı Sorunu

Büyük risk grubunun 65 ila 74 yaşları arasındaki erkekler olduğu tespit edilen ani işitme kaybı sorunu, her yaşta ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. İşte, ani işitme kaybına dair tüm merak edilenler...

Erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülen bu hastalık türü, farklı oranlarda, farklı derecelerde işitme kaybı olarak görülmektedir. Ani işitme kaybı hastalık türünün nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Ani İşitme Kaybı Sorununun Nedenleri

Ani işitme kaybı sorunu kadın ve erkek fark etmeksizin doğum itibariyle görülebileceği gibi farklı yaş gruplarında da görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Kemoterapi gibi ağır ilaç kullanımı sonucunda da ani işitme kaybı bozukluğu yaşanmaktadır. Kafa bölgesi içinde yer alabilecek tümör gibi herhangi bir sorunun bası yapması ile ani işitme kaybı sorunu gerçekleşebilmektedir. Yaşlılarda daha fazla görülme ihtimali olan ani işitme kaybı sorunu, duyu kaybı ile de görülebilmektedir. Kulağın iç bölgesindeki sinirlerin yıpranması veya enfeksiyonel hastalıklara yakalanması, bu hastalığı tetikleyen unsurlardandır. Şeker veya endokrin hastalıkları, ani işitme kaybına tetikleyici hastalık türleri arasında yer almaktadır. 95 desibel ve üstü desibelden yüksek desibel oranındaki mekanlarda bireyin bulunması, çalışması yine ani işitme kaybına sebep vermektedir. Kafa bölgesinde oluşabilecek herhangi bir darbe ve yaralanma, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda oluşabilecek herhangi bir olumsuz koşul ile ani işitme kaybı yine meydana gelmektedir. Aynı zamanda kemik büyümesinde sorun yaşayan insanların çocukların veyahut inme inen bireylerin bu sorunla karşılaşabilmesi de mümkün olabildiği gibi genetik çekim de yine bu sorunun sebepleri arasında rol oynamaktadır.

2. Ani İşitme Kaybının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın aniden gelişiyor olması sebebiyle ilk başta belirti vermesi pek de mümkün değildir. Aşama aşama belirtilerini belli eden bu hastalık türü, her aşamada daha güçlü işitsel kayıplara sebep olabilme gücüne sahiptir. Ani işitme kaybı bozukluğuna yakalanan bireylerin tedavileri gerçekleşmediği takdirde işitme yetisini kaybetmesi mümkündür. Başlıca belirtileri arasında, insanların neler söylediğini tekrar etmelerini istemek, televizyon, radyo veyahut da herhangi bir şey dinlerken sesin yüksekliği fark edememek, sesin daha fazla olması gerektiğini düşünmek, kalabalık ortamlarda sesleri birbirinden ayırt edememek ve diyalog kurulması sırasında sohbeti takip etmekte zorluk çekmek, ani işitme kaybının belirtileri arasında yer alan belirgin özelliklerdir.

3. Ani İşitme Kaybı Bozukluğunun Tanı Yöntemleri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Subjektif ve objektif denilen iki aşamalı işitme testi yapıldıktan sonra iç kulaktaki sinirsel hasarların işitme kaybının işitme derecesinin ve hangi kulakta nasıl sorunu yaşandığının bilgisi saptanılarak tanı konulmaktadır. İşitme cihazları kullanılarak, basınç dengeleme tüpleri ile orta kulak bölgesinde biriken sıvıyı boşaltmaya çalışmak, sorunun orta kulakta olmadığı saptanıp, örs, üzengi kemikleri üzerinde olduğu tespit edildiği takdirde otoskleroz adı verilen protez kemiği kullanmak, doğrudan koklear implant adı verilen implant yöntemleri ile kulağın işitme sinirine ulaşmak, telefon amplifikatörleri, kişisel FM sistemleri ve TV dinleme cihazları kullanarak çözüme ulaşmaya çalışmak ve yahut ilaçlarla ya da dudak okuma gibi biçimsel talimatların olduğu, anlaşma şekillerinin bulunduğu konuşma ve okuma eğitimi almak tedavi yöntemleri arasında geçmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr