Anemi Tedavisi
Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte birçok kişi, kendini yorgun ve halsiz hissediyor. Ancak yorgunluk ve halsizliğin tek nedeni sıcaklar olmayabilir. Anemi yani kansızlık olarak da bilinen bu durum kendinizi sürekli yorgun hissetmenize neden olabilir. Peki, anemi nedir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte detaylar..
Yorgunluk, günlük hareketin her zamankinden daha fazla olmasının yanı sıra altında çeşitli nedenlerin yattığı bir durumdur. Bu noktada önemli olan yorgunluk ve halsizliğin kronik bir hal almadan nedenini bulup önüne geçmektir. Özellikle anemiye bağlı yorgunluk kişinin yaşamının olumsuz etkilenmesine neden olur. Sizin için anemi hakkında merak edilenleri bir araya getirdik. Peki, anemi belirtileri nelerdir? Anemi neden olur? Anemi türleri nelerdir? Anemi tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…
ANEMİ NEDİR?
Kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin, oksijenin vücut içerisinde taşınmasından sorumlu olan bir moleküldür. Vücutta çok az sayıda ya da anormal yapıda kırmızı kan hücresi varsa, hemoglobinlerin yapısı anormal ya da miktarı düşükse anemi belirtileri kendini göstermeye başlar.
Kan hemoglobin seviyesinde ya da kırmızı kan hücreleri sayısında azalma ve buna bağlı olarak gelişen durum anemi olarak adlandırılır. Kandaki hemoglobin seviyesinin 11 g/dl’nin altına düşmesi anemi göstergesidir.
ANEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kırmızı kan hücreleri, vücuda oksijen taşınmasından sorumlu olduğu için anemi sorunu yaşayan hastaların daha az oksijen almasına neden olur.
Bu durum karşısında kişide yorgunluk, halsizlik, deride kuruluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı, dikkat eksikliği, uyku problemleri ve bacaklarda kramplara görülür.
ANEMİ NEDEN ORTAYA ÇIKAR?
Metabolizma sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirebilmek için kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç duyar. Birçok hastalık veya koşullar kandaki kırmızı hücrelerin sayısının azalmasına yol açar.
Demir eksikliği anemisi, besinlerden vücudun ihtiyacı kadar demir alınamadığı zaman gerçekleşen bir durumdur.
Birçok anemi çeşidinin ortaya çıkış nedeni bilinmese de genellikle genetik faktörler, ani yaşanan kan kayıpları, B12 vitamini eksikliği, böbrek hastalıkları, hormonal bozukluklar, bazı ilaçlar, kan kanserleri buna yol açabiliyor.
ANEMİ TÜRLERİ NELERDİR?
Aplastik Anemi
Vücudun ihtiyacı kadar kan hücresi üretememesine bağlı olarak gelişen bu anemi türü aniden gelişir ve tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Cilt tahrişleri, nefes darlığı ve burun kanamaları şeklinde kendini gösterir.
Demir Eksikliğine Bağlı Anemi
En sık görülen nedenlerin başında gelen demir eksikliğine bağlı anemi, genel olarak kadınlarda ve çocuklarda görülür. Besin yoluyla yeteri kadar demir alınamaması ya da demirin fazla emilimiyle ortaya çıkan anemi türüdür. Hekim tarafından yapılan kan testi ile kolaylıkla teşhis edilir.
Megaloblastik Anemi
Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin normalden az olmasıyla ortaya çıkan megaloblastik anemi, kasların zayıflamasına, mide bulantısına, cilt solgunluğuna, nefes darlığına, iştah kaybına, kalp ritminde düzensizliğe neden olur. Bu anemi türü genel bir kan testi ile tespit edilebilir.
Orak Hücreli Anemi
Dil şişkinliği, kas zayıflaması, cilt renginde solma, ishal, mide bulantısı, kalp atışlarında hızlanma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan orak hücreli anemi, vücutta yeteri kadar kan hücresinin bulunmamasından kaynaklanmaktadır.
Akdeniz Anemisi
Genetik alyuvar bozukluğu olarak tanımlanan Akdeniz anemisi, kırmızı kan hücrelerinin aşırı yıkımına neden olur. İdrar renginde koyulaşma, gelişme geriliği, kronik yorgunluk ve cilt solgunluğu gibi belirtilerin kaynağı olarak gösterilen bu anemi türü, genetik olmasından dolayı en az bir aile üyesinde de görülür.
Kimler Risk Grubunda Yer Alıyor?
- Regl dönemindeki kadınlar,
- Ergenlik çağındaki kişiler,
- Bebekler, hamile ve emziren kadınlar,
- Sporcular,
- Veganlar,
- Sağlıksız ve düzensiz diyet programı uygulayanlar.
ANEMİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Anemi tedavisi için en sık kullanılan yöntem ağız ya da damar yoluyla verilen ilaçlardır. Anemi tedavisinde ağızdan verilen ilaçlar demir tedavisi için çoğunlukla yeterli olur.
Tedavinin başlamasıyla birlikte kanda bulunan hemoglabin seviyesi normale dönse dahi kemik iliğindeki demir depolarının tamamen dolması için tedavi 6 -12 ay kadar sürebilir.