Analistler süreci değerlendirdi: Emtia piyasasında sert düşüş
ABD Merkez Bankası'nın 22 yıl aradan sonra ilk kez yüksek faiz artışı uygulamasının üzerine emtia piyasasında düşüşler görüldü. Tarım ve metallerde görünen düşüşlerin yanı sıra enerji emtiasında yükseliş yaşandı. Tarım emtiasında dalgalanmalar görüldü.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışından kaynaklı olarak emtia piyasasında başlayan düşüşler sebebiyle mısır yüzde 3,5, soya fasulyesi yüzde 3,7, pirinç yüzde 2,8 değer kaybetti.
Emtia piyasasında geçen ay başlayan satış baskısı Mayıs ayına da yansıdı. Fed’in faiz atışını 22 yıl aradan sonra ilk kez 50 baz arttırdı. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ise bankanın ileriki toplantılarında 50 baz puanlık ilave faiz uygulanması gerektiğini belirtti.
Geçen hafta ABD’de tarım dışı istihdamın 428 bin artması ve beklentilerin geride kalması sebebi Emtia fiyatlarında düşüş sağladı. Jeopolitik riskler sebebiyle arz sorunlarının enerji fiyatlarına etki etmesine karşı küresel ekonomide yavaşlamaya sebebiyet verdi. Bunun sonucunda emtia kötü yönde etkilendi.
Analistler süreci değerlendirdi
Yaşanan bu düşüşle beraber geçen hafta altın yüzde 0,8, gümüş yüzde 1,9, paladyum yüzde 11,7 değer kaybetti. Bu süreci analistler Fed’in enflasyonla olan mücadelesinin başarısız olacağını ve Fed’in şahin politikaları izlemesi gerekebileceği endişesi sebebiyle küresel ölçekte dolar talebinin artış gösterdiğini ve bunun üzere altın ons fiyatının gerilediğini açıkladı.
Çin’de Kovid-19 vakalarının artmasından doğan endişeler sebebiyle metallerde de düşüş yaşandı. Tezgah üstü piyasada yaşanan düşüşlerde bakır yüzde 4,6, kurşun yüzde 1,9, alüminyum yüzde 6, çinko yüzde 9,8 gerileme kaydederken analistler bu durumu Fed’in faiz fiyatlarını arttırmadan önce metallerde düşüşler görülmüştü ancak alınan karar ile birlikte düşüş sert hale geldi.
Enerji emtiasında yükseliş
Emtia piyasasında görülen düşüşlere rağmen enerji emtiasında ise geçen hafta yükselişler görüldü. Brent petrol haftayı yüzde 5,8 yükselişle tamamlarken, 8,996 dolarla 13,5 yılın zirvesini gören doğal gaz da New York Ticaret Borsası'nda yüzde 10,2 değer kazandı. Enerji emtiasında görülen sert yükselişte, AB’nin Rusya’dan enerji ithalatına yasak koyması bu yükselişte pay sahibi oldu.
Tarım emtiasında dalgalanmalar görüldü
Tarım ürünleri tarafında bu hafta dalgalanmalar görüldü. Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle arz endişelerinin tarım emtiası üzerindeki etkisini sürdürmesinin yanında Fed kaynaklı endişeler de baskın olmaya başladı. Pamuk, 1,5595 dolarla Mayıs 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla haftayı yüzde 2,2 yükselişle tamamladı. Buğday, Chicago Ticaret Borsasında işlem görürken yüzde 5 artarken, mısır yüzde 3,5, soya fasulyesi yüzde 3,7, pirinç yüzde 2,8 değer kaybetti. Kahve ise yüzde 5,3, şeker yüzde 1,9, kakao yüzde 2,9 azalış kaydetti.