06.06.2020-12:27 (Son Güncelleme:06.06.2020-12:23)

Analı Kızlı Çorbasının Bilinmeyen Hikayesi ve Tarifi

Anadolu kültürünün önemli yemeklerinden analı kızlı çorbası oldukça besleyici ve lezzetli. Peki, analı kızlı çorbası nasıl yapılır? Kültürümüzün yemeklerinden olan analı kızlı çorbasının tarihi nedir? Analı kızlı çorbasının tarifini öğrenmek için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz...

İsmini gerçek bir olaydan alan analı kızlı çorbasını sizler için araştırdık. Adana yöresine ait analı kızlı çorbasının hikayesini ve tarifinin detayları haberimizde…

ANALI KIZLI ÇORBASI İSMİNİ NEREDEN ALIYOR?

Bir kadın Allah'a çocuk sahibi olmak için çok dua etmiştir. Bu duaları sonucunda bir kız çocuğu sahibi olmuştur. Kadın kızına gözü gibi bakıp büyütüp evlenecek yaşa getirmiştir Artık kızına görücüler gelmeye başlamıştır. Fakat kadın hepsine bir bahane bulup kızını bir türlü vermemektedir. Kızı bir gün bir genci sever ve onunla kaçar, gözünden sakındığı kızının yanında olmamasına dayanamayan kadın üzüntüsünden yataklara düşer. Bunu öğrenen kızı eşini de ikna ederek annesinin elini öpmeye gider. Kızının özlemiyle yaşayamayacağını anlayan anne kızını affeder. Yedi gün yedi gece ziyafet düzenler. Analı Kızlı yemeği bu muhteşem düğün esnasında yapılan çok özel bir yemektir. İsmini de bu olaydan almaktadır.

ANALI KIZLI ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler:

  • Yarım bardak nohut
  • 3 soğan
  • 3 bardak köftelik bulgur
  • 1,5 bardak kıyma
  • 2/3 bardak tereyağı
  • 3 kaşık biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 2,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak un
  • 250 gram dana kıyma
  • 3 kaşık sıvıyağ
  • 5 bardak et suyu
  • 2 kaşık domates salçası
  • 4 kaşık limon suyu

NASIL YAPILIR?

Nohutları bir gün önceden suda bekletmelisiniz. Sonrasın da nohutlarınızı bir bardak suda haşlayın. Bulgurunuzu sıcak suda 20- 25 dakika bekletin. Ardından ince ince kıyılan soğanlar kıyma ile birlikte kavurup salça ilave edin. Kimyon ve tuzunuzu ekleyin. Bulgura 1 kaşık biber salçası ekleyip yoğurun ve baharatları ekleyin. Kıyma ve unu da eklendikten sonra 10 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp ortası açılın ve içine kıymalı harcınızdan ekleyip yuvarlayın. Bulgurlu harcın bir kısmıyla da fındık büyüklüğünde toplar yapılır. Soğanları ince ince doğrayıp sıvı yağ döktüğünüz tavada soteleyin. Salça, et suyu, büyük köfteler ve tuzunu ekleyip 20 dakika kadar pişirdikten sonra küçük köfteler, nohut ve limon suyunu da ekleyip 10 dakika daha pişirin.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr