19.06.2020-16:56 (Son Güncelleme:19.06.2020-17:32)

Anadolu'nun En Eski Altın Eşyaları Zonguldak'ta

Zonguldak’ta insan elinden çıkmış ilk altın boncuk buluntuları ortaya çıktı. İnönü Mağarası kazılarında bir çömlek içinde bulunan 10 binden fazla boncuk, dünyadaki en eski altın boncuk olarak literatüre geçti.

Karadeniz Ereğli Belediyesi, '100. yılın Işığında Karadeniz Ereğli' konulu e-sempozyum düzenledi.

Burada konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamza Ekmen, Zonguldak’ta insan elinden çıkmış ilk altın boncuk buluntularının ortaya çıktığını söyledi.

Doç. Dr. Ekmen, İnönü Mağarası kazılarında bir çömlek içinde bulunan 10 binden fazla boncukla ilgili konuşan Hamza Ekmen, "Anadolu’da insan elinden çıkmış ilk altın boncuk buluntularına İnönü Mağarası kazıları sırasında ulaştık. Bu, Anadolu’nun en eski altın eşyasıdır. Bu, arkeoloji ve madencilik tarihi açısından çok önemli bir keşif" dedi.

Dünyada en eski altın boncuk olarak tarihe geçen altın boncuklarının Anadolu’da olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ekmen, şu ifadeleri kullandı.

”Bizler tarafından keşfedilmesi bizim için şans. Ereğli'de keşfedilmesi de Ereğli için şans. Mağarada, yerinde korunmuş halde bulunan bir çömlekçiliğin içinde farklı hammaddelerden üretilmiş on binden fazla boncuk bulundu. Bunlardan 27’si altından üretilmiş. Balkanlar'da Kalkolitik Çağ'a ait yerleşim yerlerinde ve mezarlıklarda bu altın boncukların tam paralellerini görmek mümkün. Bulgular, günümüzden yaklaşık 6 bin 300 sene öncesinde mağaranın en eski sakinlerinin mağaraya yerleştiğini göstermiştir. Bu tarihler aynı zamanda Batı Karadeniz kıyısında sistemli kazılarla elde edilmiş en eski yerleşim tarihi kanıtlarını oluşturmaktadır."

Haber365
bilgi@haber365.com.tr