Öncelikli olarak bu teknoloji 2010'lu yıllarda Nokia tarafından denense de son birkaç yıldır Samsung'un üst seviyeye taşıdığı bir özellik olarak öne çıkıyor. Günümüzde Samsung Galaxy, LG gibi birçok marka tarafından da kullanılan özellikte telefonun ekranı hiç kapanmıyor. Ekranda saat, tarih , bildirim gibi durumları sürekli görebiliyorsunuz.
Yani ekran karartılmış ancak bildirimleri gösteren bir zaiyette duruyor. Bu nedenle de AMOLED ekranlarda kullanılabiliyor. Zira LED ya da TFT ekranlar ekranın tümünü aydınlatıyor. Bundan dolayı pil tüketimleri çok yüksek olacağından bu ekranlarda tercih edilemiyor.
Benzer biçimde LCD ekranlarda Always On Display özelliği konusunda başarı sunamayacaktır. LCD ekranlarda karanlık piksel ile aydınlık pikselin aydınlatma oranı aynıdır. Bu nedenle karartılarak ekrandaki detayların kullanıcıya gösterilebilmesi çok mümkün değildir.
Bu nedenle üreticiler, LCD ekranlar için Always On Display özelliğini sunmuyor. Çünkü bu özelliği kullanırsanız bu sefer telefonun ekranı sürekli açık olacağından şarjınız çabucak bitecektir.
Ancak, OLED ekranlarda durum biraz daha farklı. Always on özelliğinin aktif olduğu OLED ekranlarda, karanlık olarak kalan piksellere hiç enerji verilmiyor. Yalnızca aydınlık olarak görülen pikseller güç tüketiyor. Bu da ekranın daha az şarj harcamasına neden oluyor.
Yukarıda örnek bir Samsung telefonda Always On Display özelliğinin nasıl aktif edilebileceği gösteriliyor. Diğer Androidlerde de işletim sistemlerinin aynı olmasından dolayı ilgili ayar grubundan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.