17.04.2022-21:42 (Son Güncelleme:17.04.2022-21:43)

Altına yatırım yapmak isteyenler dikkat! Yatırım öncesi uzmanlardan canlı altın yorumları

Vatandaşların en çok yakından ilgilendiği altın fiyatlarında yaşanan son dakika gelişmeleri içinde sürekli talep halinde olmaya başladılar. Piyasa uzmanları ise altın fiyatları ile ilgili arka arkaya rekor tahminlerde bulunurlarken vatandaşlar gram, çeyrek, yarım ve atam altın fiyatları araştırmasına girdiler.

Dolar kurunda yaşanan artış ons altın tarafında dalgalanmalar neden olurken gram altın fiyatı kur korumalı TL mevduat ürünlerinin hayata geçirilmesinden sonra ons öncülüğünde bir hareketlilik sağlamaya başladı. Bu anlamda ise yatırımcılar altın fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini sıkı bir şekilde takip etmeye başladılar. Bir taraftan ons altın fiyatına odaklanırken fiyatları kritik oranda etkileyecek 4 madde ile ilgili uzmanlar önemli yorumlarda bulundu.

Uzmanların yorumlarına konu olan 4 madde ise şöyle:

1-) Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz; Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyonları hareketlendiren açıklamalar jeopolitik alandaki riskleri de artırırken dünyanın en büyük enerji ihracatına sahip Rusya'ya Batı'dan gelen yaptırımlara karşılık olarak kendi aldığı kararlarla tedarik ve arz endişelerini giderek artıyor. Bu durum da ise altın fiyatlarının yönü yukarı yönlü ilerliyor.

2.) Küresel alanda artan enflasyon; Dünya genelinde büyük ekonomilere sahip ülkeler enflasyonda rekor üstüne rekor kırmaya başlarken söz konusu durum riskten kaçmak isteyen yatırımcıları altına doğru yönlendiriyor.


3.) Fed'in vereceği faiz kararları; Mart ayı faiz kararında artırım yönüne giden Fed'in bu açıklamaları sonrası ABD, 41 yılın enflasyon verisini duyurdu ve sonrasında da altın fiyatları için aşağı yönlü ilerlemeye başladı.

4.) Kur korumalı TL mevduat hesapları; Kur korumalı mevduat hesapları ile ilgili sistemin 2021 yılının Aralık ayında getirilmesi sonrası döviz kurları sert bir şekilde düşerken devlet güvencesi altına alınan KKM'ye katılımlarında 730 milyar TL'yi aştığı söyleniyor. Dolar/TL'de geriye doğru düşüşlerden sonra gram altın aldığı desteği kaybederken KKM benzeri ürünlerin gelmesi yönünde yeni yapılan açıklamalar dolar/TL ve altın için de ayrı bir baskı oluşturuyor

Ons altında yeni rekor!

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz sonrasında ons altın yüzde 15'in üzerinde prim yaptı ve 2.070 dolar bandına kadar tırmandı. Son 19 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kur korumalı TL mevduat sisteminin devreye alınmasında sonra ise dolar/TL desteğini kaybeden ve birkaç hafta 800 TL civarında sıkılan gram altın ise, onsun yukarı yönlü hareketiyle yeniden yükselmeye başladı ve 969 TL'lere kadar çıktı.

Ons altında yaşanan yükseliş Ons'u 1.970 dolar bandına yükseltirken son 1 ayın en yüksek düzeyi test edildi. Bu durumda gram altın da 930 TL düzeyine çıktı.


Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?

Altın fiyatlarında meydana gelen bu hareketliliklerden sonra yaz aylarının yaklaşması ve koronavirüs sürecindeki normalleşme adımları düğün yapmayı düşünenlerin hazırlık yapmalarına neden oldu. Altın fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar, 'Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?' sorusuna yanıt ararken Troy Kıymetli Maden İş Geliştirme Yöneticisi Doğukan Çiçek, altının son günlerdeki değişimleri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Altın hikayesinin son günlerde çok fazla öne çıktığını söyleyen Doğukan Çiçek, özellikle Rusya Ukrayna krizinin altın fiyatlarını etkilediğini ve daha sonra jeopolitik riskler artmasının altın fiyatlarının dalgalanmasına neden olduğunu söyledi.

Küresel enflasyon ortamı içinde olduğumuz şu günlerde henüz hiçbir ülkenin enflasyon için bir çözüm üretmediğini belirten Doğukan Çiçek, altında yükselişin mevcut durumda canlı tutan şeyin de enflasyon olduğunu belirtti. ABD Merkez Bankası Fed'in enflasyon beklentileri karşısında ne yapacağı ile ilgili henüz hiçbir bilginin olmadığını belirten Çiçek, Fed ile birlikte diğer dünya merkez bankalarının da enflasyon rakamlarını kontrol altına alma çabalarının ne kadar yeterli olacağı da etken sayılabilecek nitelikte olduğunu aktardı.


Altın fiyatlarında son durum!

Altın fiyatlarında meydana gelen yükselme sonrası tekrar 6 bin lira barajının üzerine çıkan cumhuriyet altını bugün 6006 liradan işlem görürken 6079 liradan da satıldığı bildirildi. Altın hakkında yaptığı yorumlarla tanınan İslam Memiş ise hem döviz hem de altın yatırımcılarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Altın fiyatlarının giderek artış gösterdiğine dikkat çeken İslam Memiş, kaldıraçlı işlemlerin tamamen kumar olduğundan bahsetti ve yatırımcıların mutlaka uzun vadeli bir yatırıma odaklanmaları gerektiğini ve akıllarında sadece miktarın bulunması gerektiğini söyledi. Neye yatırım yapılırsa yapıldın bunun adının mutlaka uzun vade olması gerektiğini aktaran Memiş, altın gümüş ve döviz kurlarında kısa bir zaman içinde yukarı yönlü devam edeceğini tahmin ettiğini ve yıl içinde yeni rekorları görebileceklerini ifade etti.

Gram altının 1450 liralara kadar çıkabileceği konusunda tahminlerinin olduğunu söyleyen İslam Memiş, gümüşün gram fiyatının da 20 lira seviyesine gelmesini beklediğini dile getirdi. Kısa vadede bir dalganlanma uyarısı yapan İslam Memiş, tüm merkez bankalarının kendi paralarını kontrol edebilmek adına yen, bir sistem kurduklarını fakat henüz resmi olarak bu sistemin açıklanmadığını söyledi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr