Altın İçin Bomba İddia: Merkez Bankaları Aralarında Anlaştı!
ABD'de gelecek enflasyon verisi öncesi piyasaları yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarındaki tersliğe dikkat çekti. Merkez Bankaları Fed'e zaman kazandırmak için aralarında anlaşmış olabilir dedi. İşte detaylar...
Altın piyasasını takip edenlerin gözü ABD'den gelecek enflasyon verisinde. Özellikle emtia yatırımcıları gelecek rakamı merakla beklerken 40 yılın zirvesinde olan enflasyon verisinin bu ayda artması bekliyor.
ABD'den gelecek enflasyon kararı öncesi piyasaları yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altının ONS fiyatlarındaki tersliğe dikkat çekti ve yatırımcılara uyarıda bulundu.
İSLAM MEMİŞTEN KRİTİK AÇIKLAMA
Bugün ABD’de önemli bir veri açıklanacak. Bu verinin dolar kuru, emtia fiyatları tarafında ve küresel piyasalarda nasıl etkileri olabilir? Yüksekten altın ve dolar alanlar bir fırsat yakaladı mı? Bu soruların cevabını vermeye çalışacağım.
ABD'DE ENFLASYON YÜKSELECEK
Bugün küresel piyasalar ABD’den gelecek enflasyon verisine odaklandı. Aralık ayı enflasyon verisi yüzde 7 civarında geldi ancak ABD’de enflasyon rakamlarının artmaya devam etmesi bekleniyor.
ALTINDA TERS BİR FİYATLANMA HAKİM
ABD enflasyonu yüzde 7,3 oranlarında olabilir. Bu veri öncesinde piyasalarda farklı fiyatlamaların olduğu aşikar. Örnek olarak altının ONS fiyatında 1810 dolar seviyesinin üzerinde kalıcı olamayacağını buradan tekrar bir tepki düşüşü olabileceğini ve bu düşüşlerle beraber 1790 dolar seviyesine kadar gerileyebileceğini söylemiştim. Ancak 1830 dolar seviyesine kadar tekrar yaşandığını gözlemliyoruz. Buradaki fiyatlamayı aslında sağlıksız görüyorum çünkü enflasyon verisi öncesinde piyasalar aslında beklentiyi önceden satın alır ve beklenti gerçekleştikten sonra da yeni pozisyonlar alınır. Şimdi 1830 dolar seviyesine kadar yükselen ONS altında aslında küresel tarafta ONS altını destekleyecek faktör olmadığını da gözlemliyoruz. Tabi ki burada Rusya-Ukrayna gerginliği ve FED belirsizliği gibi bir sürü çok etken var ama bunlar daha öncede fiyatlandığı için ONS altında daha yukarı yönlü hareketleri destekleyen herhangi bir şey olmadı.
MERKEZ BANKALARI ARALARINDA ANLAŞTI
Demek ki burada ters fiyatlama oluyor yada Merkez Bankaları kendi aralarında anlaşmış, Fed’e süre kazandırmak için yeni bir düzen kurma ihtimalini de ben güçlü görüyorum. Özellikle yükselen enflasyon karşısında Fed bir şekilde köşeye sıkıştı ve yükselen enflasyon karşısında FED’i korumak için diğer Merkez Bankaları da devreye girmiş olabilir. Özellikle de Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası. İngiltere Merkez Bankası zaten faiz artışı yaptı, Avrupa Merkez Bankası da faiz artırabilirim söylemi ile piyasaları sürekli tedirgin ediyor ama bu kimin işine yarıyor Fed’in işine yarıyor. Bu şekilde Fed, diğer Merkez bankalarının öncülüğünde yine biraz daha zaman kazanmış oluyor.
FED ALTIN VE BİTCOİN ALIN İSTEMİYOR
Fed’in faiz kararına bir aydan fazla bir süre var ancak bu faiz sürecine kadar Fed mutlaka bir faiz artırımı yapacak, fiyatlamalar zaten yapıldı beklentiler yüzde 100 ve işin sonunda 15 Mart’ta Fed sahneye çıkacak ve faizi artırdım diyecek. Aslında Fed’in bu faiz artışı ABD’nin çokta işine gelen bir şey değil. Yani doların değer kazanması ve enflasyonun artması siyasi tarafta risk oluşturduğu için bunları da rahatsız ediyor ama bu işin çözümünü nasıl yapacaklar… Yükselen bir dolar endeksi karşısında ister istemez Emtialarda da yani ons tarafında sert baskılar göreceğiz düşüş tarafında. Bu da küresel piyasalarda yatırımcıların ONS altına ve kripto para piyasasına kısaca diğer enstrümanlara hücüm etmesine neden olacak. Yani ucuz seviyeden altın, gümüş ve bitcoin gibi varlıkları almasına fırsat sunacak.
Aslına bakarsanız Fed bunu da istemiyor, çünkü bu doları terk etmek oluyor. Altın, gümüş veya kripto piyasasına giriş yapacak bir yatırımcı istemiyor. Yine dolarda kalsınlar ama dolarda yüksek olmasın. İşte Fed bu çıkmazdan kendini nasıl kurtaracak, bunu önümüzdeki aylarda göreceğiz. Ancak benim gördüğüm kadarıyla ONS altında bir köpük oluşumu var.