05.03.2020-14:51 (Son Güncelleme:24.03.2022-16:59)

ALT normal değeri kaçtır, kaç olmalı? ALT kan değeri düşüklüğü nedenleri nedir? ALT değerini normal değerinde tutmak için öneriler

Vücudumuzun en büyük organlarından biri karaciğerdir. 500’den fazla hayati fonksiyonu bulunur ve sağlığımızı büyük ölçüde etkiler. Karaciğerde bulunan hücreler enzim üretir. Karaciğerde bulunan hücreler tarafından üretilen enzimlerden birini Alanin aminotransfe (ALT) belirler. ALT normal değeri kaçtır, kaç olmalı? ALT kan değeri düşüklüğü nedenleri nedir? ALT değerini normal değerinde tutmak için öneriler nelerdir. Detayları haberimizde...

Alanin aminotransferaz (ALT) karaciğer ve böbrekte yüksek miktarda, iskelet sistemi ve kalp kaslarında ise az miktarda bulunur.

Karaciğerde herhangi bir hastalık olup olmadığı veya ağır ilaç kullanımının veya yaralanmaların hasara sebebiyet verip vermediği, bu enzimin kandaki miktarına bakılarak anlaşılır. Sağlıklı bireylerde, alanin aminotransferaz enzimi karaciğer dokusunun içerisinde bulunur. Kan dolaşımına karışması ise karaciğer hücrelerinin yıkıma uğradığının göstergesidir.

ALT normal değeri kaçtır, kaç olmalı?

ALT testinde değerin yüksek çıkmasının birçok nedeni olabilir. Hastalarda herhangi bir şikayet veya belirti olmamasına rağmen, yapılan rutin kan testlerinde ALT yüksekliği tesadüfen fark edilebilir. Bu durumda ise karaciğer enzimindeki yükselmenin sebebi ileri tanı testlerin uygulanmasıyla bulunabilir.

ALT normal değer ölçümü laboratuvar ortamında gerçekleşmektedir. Test sonucunda elde edilen değerler testin yapıldığı laboratuvar koşullarına ve hastanın durumuna göre ufak çaplı değişiklikler gösterebilmektedir.

Erkeklerde: 10 - 40 U/L

Kadınlarda: 10 - 35 U/L

Çocuklarda yetişkinlerin iki katı yükseklik olabilir..

Yetişkinlere oranla yaşlılarda yükseklik görülebilir.


ALT kan değeri düşüklüğü nedenleri nedir?

Sağlıklı erkek bireylerde kandaki ALT seviyesi 10-40 U/L olmalıyken, kadınlarda ise 7-35 U/L aralığında olması beklenir. ALT düzeyinin bu değerlerin altında bulunmasının genellikle tıbbi açıdan bir tehlikesi bulunmamaktadır. Bu yüzden rutin bir kan testinin sonucunda ALT seviyesi düşükse endişe etmeye gerek yoktur. Ancak bu değerlerin üzerinde çıkan sonuçlarda daha ileri tanı testleri uygulanmalıdır. ALT seviyelerinin yükselmesine neden olan en yaygın sorunlar ve risk faktörleri şunlardır:

-Karaciğer yağlanması

-Sürekli kullanılan ağır ilaçlar veya bilinçsiz ilaç kullanımı

-Aşırı alkol kullanımı

-Obezite

-Diyabet hastalığı

-Kolesterol ilaçları

-Kalp yetmezliği

-Hepatit A, B ve C enfeksiyonları

-Siroz


ALT düşüklüğü ve yüksekliği nasıl normale döner?

Kan testlerinde ALT düzeyinin yüksek olduğu görülen hastalarda bir çok test yapılmalıdır. Diğer radyolojik görüntüleme ve Ultrason yöntemleriyle karaciğerde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı gözlenmelidir.

Bunun yanı sıra bazı kan ve idrar testleriyle de karaciğer de hastalık olup olmadığına bakılmalıdır.

Karaciğerde enfeksiyon gelişmişse ise kan testlerinde net bir şekilde gözlemlenecektir.

Bu tespitlerin ardından elde edilen bulgular eşliğinde ALT yükselmesine neden olan sorun tespiti yapıldıktan sonra uygun tedavi sürecine başlanabilir.

ALT seviyesinin düşürülmesi için karaciğer daha fazla hasar almamalıdır.

Karaciğerde her hangi bir soruna rastlanmaması durumunda ALT yüksekliğinin diğer organlara etki edip etmediğinde araştırılmalıdır.

Karaciğer enzimlerinin yükselmesine kullanılan ilaçlarda etkili olabilir. Bu durumda hekimler tarafından yapılan gözlemler ile bazı ilaçların değiştirilmesi veya sonlandırılması gerekebilir.

Tüm bunların yanı sıra sağlıklı beslenme, düzenli spor, alkol ve sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir.

Bilinçsiz ilaç kullanımından uzak durmak karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur.

















Haber365
bilgi@haber365.com.tr