12.09.2024-14:39 (Son Güncelleme:12.09.2024-14:52)

Alper Gezeravcı Uzay Komutanlığına Atandı

Milli Savunma Bakanlığı, Alper Gezeravcı'nın ''Uzay Komutanlığı'na'' atandığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tarafından yapılan açıklamada Hava kuvvetleri bünyesinde kurulan ''Uzay Komutanlığı'nın'' faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Gezeravcı'ya Yeni Görev Verildi

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarındaki etkinlik ve caydırıcılığının her geçen gün daha da artırıldığını ifade ederek, "Bu kapsamda Hava Kuvvetlerimiz bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığımızın teşkil faaliyetleri devam etmektedir." dedi.

Aktürk, "Millî Uzay Programı kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı '2024 Yılı Genel Atamaları' ile Uzay Komutanlığı emrine atanmıştır." açıklamasında bulundu.


Türkiye'de İlki Başardı

Alper Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetleri'nde askeri pilot, Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi ve uzaya çıkan ilk Türk astronot ve uzaya giden 610. insan gibi pek çok gururlandıran unvanlara sahiptir.

Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde bilim misyonu kapsamında uzay yolculuğuna başladı. ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Falcon 9 roketi Florida'daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021'de ilan edilen Milli Uzay Programı kapsamında astronot Alper Gezeravcı, 10 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na 13 bilimsel deney yapmak üzere gönderildi.


Alper Gezeravcı Kimdir?

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev aldı. İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Babasının mesleği nedeniyle büyürken Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı.Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında F-16'nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları'nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı.


damlaeroglu@haber365.com.tr