02.06.2016-09:54 (Son Güncelleme:30.11.-0001-00:00)

Almanya Sözde Soykırımı Onayladı!

Almanya Federal Parlamentosu'nda 1915 olaylarının “soykırım” olarak nitelendirdiği yasa tasarısı onaylandı.

Almanya Federal Parlamentosu, 1915 Ermeni Olayları'nı ‘soykırım' olarak niteleyen yasa tasarısı kabul edildi. Partilerin görüşlerini kürsüde dile getirmesinden sonra geçilen oylamada tasarı neredeyse fire vermeksizin geçti. Oylamada yalnızca bir çekimser ve bir ret oyu çıktı.

Parlamentodaki görüşmeyi ülkedeki Ermeni toplumunun temsilcileri ve dini liderleri de takip etti.

Yeşiller Partisi'nin öncülüğünde meclise getirilen ancak hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) desteklediği ‘soykırım' tasarısının kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, oylamada 'fire' beklenmediğini duyurmuştu.

Almanya'da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen 'soykırım' olarak nitelendiriliyor. Tasarı, '1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan 'soykırım'ın hatırlanması ve anılması' başlığını taşıyor.

Karar taslağında Alman hükümeti, 1915-1916 yıllarında Ermenilere yönelik 'sürgün' ve 'imha' politikası ile Alman İmparatorluğu'nun rolü konusunda kamuoyunun kapsamlı olarak aydınlatılması çalışmalarına katkı sağlamaya ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki halk arasında barışma sürecini ileriye taşıyacak faaliyetleri desteklemeye çağrılıyor.

Jön Türk ve Almanya'nın sorumluluğu vurgusu

Taslakta yaşananların dönemin Jön Türk hükümetinin talimatıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor. Olaylardan Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi diğer Hristiyan azınlıkların da etkilendiğine yer veriliyor.

Karar taslağında, o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri müttefiki konumundaki Alman İmparatoruğu'nun, "Alman diplomat ve misyonerlerin organize sürgün ve imha uygulamalarıyla ilgili verdikleri bilgilere rağmen, insanlığa karşı işlenen bu suçu durdurmaya çalışmayarak 'yüz kızartıcı' bir rol oynadığı" vurgulanıyor.

Alman Federal Meclisi, birçok Avrupa ülkesinin yaptığı gibi 1915'te yaşanan ve Ermenilerin yaşamlarını yitirdiği trajediyi Türkiye'ye karşı siyasi bir araç olarak her fırsatta kullanıyordu. Tarihsel bir olay hakkında karar vermek bir görevi olmadığı halde, Federal Meclis ilk kez 2005'te, 1915 olaylarının 90. yıldönümünde konuyu gündemine alıp görüştü. O dönem Yeşiller'in olayların soykırım olarak nitelenmesi için diretmesine karşın, CDU ve SPD'nin karşı çıkması nedeniyle Federal Meclis bu yönde bir karar almadı, önergeyi komisyona gönderdi.

ÖZDEMİR FAKTÖRÜ
Dostluğa hançer tasarının mimarlığını bu yıl yine Yeşiller Partisi'nin Türk asıllı başkanı Cem Özdemir yaptı. Şubatta konuyu tekrar ısıtan Yeşiller bu kez amacına ulaştı. "101 yıl önce Ermeniler ve diğer Hıristiyan azınlıkların soykırımının anılmasına" dair tasarını oyladı ve onayladı

ANKARA SERT TEPKİ VERECEK
İlk aşamada Berlin'deki Türkiye Büyükelçisi istişare için geri çağırılacak. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na davet edilerek Türk Hükümeti'nin tepkisi iletilecek. Bugüne kadar soykırım tasarılarını onaylayan ülkelere ekonomik ambargoları da gündeme getiren Ankara'nın Almanya'ya karşı tavrı sert olacak. Türk yetkililer, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kanısında.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr