25.05.2022-11:54 (Son Güncelleme:25.05.2022-11:54)

Alışveriş Arabası Günü nedir, ne zaman kutlanır? Alışveriş Sepeti veya ülkemizde yaygın kullanımıyla Alışveriş Arabası Günü Alışveriş Arabası Günü neden kutlanıyor, amacı nedir?

Bir çok kişi alışverişe gittiği zaman alışveriş arabasını kullanmıştır. İşte bu alışveriş sepetinin yani alışveriş arabasının bir de günü var. Alışveriş arabası günü neden kutlanıyor, amacı nedir ve alışveriş arabasını kim icat etti gibi sorularınızın cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

İlk olarak 1937'de icat edildiği söylenilen alışveriş arabalarının şu dönemlerde günü kutlanmakta. Peki alışveriş sepeti ya da alışveriş arabasının günü neden kutlanıyor, ilk olarak ne zaman kullanıldı ve kim icat etti? İşte detaylar...

Alışveriş arabası (sepeti) günü

Her sene 4 Haziran günü alışverişlerde insanlara yardımcı olan alışveriş arabalarının günü kutlanmaktadır. Hatta alışveriş arabalarının bulunma öyküsü, icadı, sanatsal yorumları ve sosyal davranışlar üzerine de psikolojik belli başlı bazı teorileri mevcuttur. Alışveriş sepeti esasen süpermarketlerin daha fazla satış yapabilmesi için icat edilmiştir.

4 Haziran'da ,insanlar marketlerin içinde dolaştıkları sırada daha rahat ve özgür bir şekilde ürün bakabilmelerine yarayan bu alışveriş arabalarının gününü kutluyorlar. Aslında mucidinin amacı bu ürünle beraber insanların markette fazla vakit geçirip marketlerin daha fazla para kazanmasını amaçlamıştır. İlk başlarda sadece sepet ve taşıma kapasitesi dikkate alınıyorken zamanla itme, çekme açısından kolay olması, tekerlek yapısı ne kadar ağır malzemeleri taşıyabileceği gibi faktörler de dikkate alınmaya başladı. Başlarda erkekle bu sepetleri kullanmaktan kaçındı çünkü erkeklere gereğinden çok "kadınsı" geldi. Kadınların bakış açıları ise bebek arabasına bakışlarıyla aynı oldu. Bu bakış açıları nedeniyle ilk başlardaki kullanımı fazla olmadı ama birazdan anlatacağımız tarihçede mucidin yaptığı stratejiler ve üründeki değişimiler herkesin alışveriş arabası kullanmasına ortam hazırladı.

Alışveriş sepetinin tarihi

1920'lerde sıradanlaşan marketlerde bu sepetler 1930'lardan itibaren kullanılmaya başlandı. Daha önceleri insanlar tel sepetler kullanıyor bunlar bir süre sonra eziyet verici hale geliyordu. Bu da süpermarketlere zarar yazıyordu. Bu durumu fark eden girişimci Amerikalı işadamı ve Oklohoma'daki Humpty Dumpty süpermarketin sahibi Sylvan Goldman, ilk kez bir alışveriş sepeti fikrini ortaya attı.

Goldman'ın ilham aldığı eşya ise katlanabilir bir sandalyeydi. Bu sandalyeye tel sepet yerleştiren Goldman etkinliğini anlayabilmek için ofisin çevresinde bununla bir tur attı. Bir şeylere kendini yakın hisseden Goldman, yardımcısı olan tamirci Fred Young'dan kendisine yardım etmesini istedi.

Goldman ve Young 1937 yılı geldiğinde ürün tasarımı üzerinde çalışmaya başlamışlardı. İlk tasarım iki tel sepet tutan metal çerçeveydi buna isim olarak "katlanır sepet taşıyıcıları" dediler.

Fakat ilk başlarda bu tasarım gereğinden fazla kadınsı olduğu gerekçesiyle patlama yapamadı. Goldman buna da bir çözüm buldu ve çekici erkek ve kadın modelleri işe alıp halkın da arabaları kullanmasına başlamasını sağladı.

Artık her sene bu tasarım bir kaç değişikilkten geçiyor ve farklı yapılara bürünüyordu. Bebek koltuğu olan, daha fazla depolama kapasitesi olan ve yerden tasarruf sağlayan bir çok farklı model üretildi. Bu aşamaların tamamı şu şekilde gerçekleşti...

İlk alışveriş sepeti 1937 yılında icat edildi. Humpty Dumpty süpermarket zincirinin sahibi Sylvan Goldman, ilk alışveriş sepetini icat ederek ona katlanır sepet taşıyıcı adını verdi.

1946 yılında yerden tasarruf etmek için Orla Watson, alışveriş sepetine sallanan bir arka kapı ekleyerek bir “iç içe geçme” arabası icat etti.

1947 yılında alışveriş sepetlerine çocuk oturma alanı eklendi. Goldman, alışveriş sepetlerine bir çocuk koltuğu ekleyerek birçok müşterinin bebek arabası ve arabayı aynı anda itme konusundaki endişelerini ortadan kaldırdı.

2012 ise gelişen teknoloji ile birlikte sürücüsüz alışveriş sepeti icat edildi. Chaotic Moon Labs, iç mekan kullanımı için sürücüsüz bir alışveriş arabası icat etti ve buna ‘Project Sk8’ adı verildi.

2022 Alışveriş arabası (sepeti) günü ne zaman?

Alışveriş sepeti günleri her yıl 4 Haziran tarihinde kutlanmaktadır. Bu yıl yani 2022 4 Haziran günü Cumartesi'ye denk gelmektedir.

Ne zaman popüler oldular?

Alışveriş sepetlerinin popülerliği esasen mahalle baskısıyla 1940 gerçekleşmiştir. Goldman bir strateji kullandı. Marketin girişine alışveriş sepeti aldırmaya çalışıyor almak istemeyenlere ise içerde herkesin kullandığı söyleyip bir nevi manipülasyon tekniği kullanıyordu. Çünkü zaten içerde bu arabaları kullananların çoğu modellerdi. Bu sayede isteksiz olan müşterilere de bu sepetleri kullandırtmayı başardı.

Alışveriş hakkında ilginç bilgiler

Dünyanın eski makbuzu 5000 yıllık bir makbuzdur ve Eski Mezopotpmya'dan Dilmun'a (günümüzdeki Bahreyn) tekneyle gönderilen giysiler için.

İlk müşteri hizmetleri şikâyeti 4.000 yıl önce Nanni adlı bir müşterinin kalitesiz bakır külçelerinin satıldığından şikâyet etmesiyle Mezopotamya’da gerçekleşmiştir.

Amerika'da 1800 yılların sonu 1900'lü yılların başlarında boşanmak istediğinizde bir otomattan 2.5 dolar karşılığında boşanma evrakı alabilirdiniz.

Yapılan garip bir araştırma daha az harcama yapmak isteyenlerin topuklu ayakkabı giymesini tavsiye ediyor. Araştırma Brigham Youn Üniversitesi'nde yapılmış. Topuklu giyerken daha az harcama yapılmasının sebebi ise daha topuklu ayağınızdayken daha dengeli satın alma kararlı verilmesiymiş.

AVM'ler genelde, insanların vakitlerinin nasıl geçtiğini anlamamaları için saatten yoksun ve dışarıyı göstermeyen aynalardan yapılmaktadır.

Roma'da gladyatörle müsabakalardan önce reklam yaparlardı. Bir ürünü kullanıp onaylarlardı. Hatta Gladyatör filminde böyle bir sahneye yer verilmesi düşünülmüş ama Antik Roma'da bir reklam panosunun varlığı insanlara saçma geleceği düşünülerek bu fikirden vazgeçilmiştir.

Parayı icat eden Çinliler ilk başlarda paranın üzerine kalpazanların kafalarını kesileceğini yazdılar.

Amerika'da okuldan çok AVM vardır.

Alışveriş arabasına ne denir?

Türkiye'de alışveriş sepeti ya da alışveriş arabası denmektedir. Amerika'da “Shopping cart”, İngiltere ve Avustralya’da “trolley” ya da “buggy” gibi isimler kullanılır. Bu isimlerin hepsi de alışveriş sepeti anlamına gelir ve onu tanımlar.

kbugrademir@haber365.com.tr