02.02.2024-17:23 (Son Güncelleme:02.02.2024-17:23)

Alev Alatlı kimdir, nereli ve kaç yaşında? Yazar Alev Alatlı öldü mü, neden öldü? Alev Alatlı hayatı ve biyografisi

Yazar Alev Alatlı’nın bir süredir yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle 78 yaşında hayatını kaybettiği öğrenildi. Peki Alev Alatlı kimdir, nereli ve kaç yaşında? Yazar Alev Alatlı öldü mü, neden öldü? İşte Alev Alatlı hayatı ve biyografisi…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kelebek Etkisi Söyleşileri, Batı'ya Yön Veren Metinler, Dünya Nöbeti ve Suç Ortağı Hollywood Kaan'ın Kitabı gibi eserlerin sahibi olan yazar Alev Alatlı’nın hayatını kaybettiğini duyurdu. Peki Alev Alatlı Kimdir, nereli ve kaç yaşında? Yazar Alev Alatlı öldü mü, neden öldü?

Yazar Alev Alatlı neden öldü?

Alev Alatlı’nın çoklu organ yetmezliği sebebiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Alatlı’nın cenazesi yarın öğle namazına müteakip Eyüp Sultan Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından, Mihrişah Valide Sultan Haziresi'ne defnedilecek.

Alev Alatlı kimdir?

Yazar Alev Alatlı, 1944 yılında İzmir’de hayata gözlerini açtı. Liseyi Japonya’nın Tokyo kentinde okuyan Alatlı, lisans eğitimini Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ, yüksek lisansını ise Ekonomi & Ekonometri Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesinden (Nashville,Tennessee) tamamladı.

Felsefe öğrenimine başlayan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü ve bu süreçte İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi alanlarına odaklandı. 1974 yılında Türkiye'ye dönen Alatlı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve aynı zamanda Ankara Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak görev aldı.


California Üniversitesi (Berkeley) ile birlikte psiko-dilbilim çalışmalarına katılan Alatlı, Cumhuriyet Gazetesi ile "Bizim English" adlı bir dergi çıkardı ve daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcılığı görevini üstlendi.

1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in "Haberlerin Ağında Islam" (Covering Islam) ve "Filistin'in Sorunu" (The Question of Palestine) adlı eserleri yayınlandı ve bu çalışmalarıyla Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırıldı.

2006 yılında Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü alan Alatlı, 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün sahibi oldu. Ayrıca, Bülent Ecevit Üniversitesi (2012) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (2017) tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı.

2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanlığı görevini üstlenen Alatlı, 2017 yılından bu yana bu görevine devam ediyordu.

muratcankilic@haber365.com.tr