Kronik bir hastalık olan alerji, insanları düşündürüyor 'Acaba ağır bir yan etkisi olur mu?' düşüncesiyle tedirginlik yaşamakta. Uzmanlar, riskin çok az olduğunu vurguladı. Tedbir amacıyla aşının hastanede yaptırılması gerekmekte.
Türkiye'de aşılama yöntemlerine 65 yaş üstü ile devam ediliyor. Aşı olanlarda şu ana kadar ciddi bir yan etki oluşmadı ama buna rağmen, >alerjik reaksiyon şüpheleri olanlar aşıya daha tedirgin yaklaşıyor.
AŞIDAN SONRA 30 DAKİKA BEKLENİLMELİ
Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, 'Bu kişiler aşılarını aile merkezlerinde gönül rahatlığıyla yaptırabilir. Ciddi bir alerjik reaksiyon yaşamış olanlar anaflaksi yaşayanlar aşılarını hastanelerde yaptırmayı tercih etsinler. Yapıldıktan sonra 15 dakika süreyle o kurumda kalsınlar. Yüksek riskli olanlarda bu süreyi yarım saate uzatıyoruz' şeklinde konuştu.
Uzmanlar, alerjisi olan insanların da çekinmeden aşı yaptırabileceğini ifade ediyor.
1 MİLYON AŞIDA %1,3 RİSK ŞÜPHESİ VARDIR
Aşıların genel olarak her zaman alerjik reaksiyon yapma riski olduğunu söyleyen Şekerel, 'Bir milyon aşıda yüzde 1,3 gibi risk vardır. Türkiye'de uygulanan koronavirüs aşısında bu riskin arttığını düşünmüyoruz' şeklinde konuştu.
Alerjik reaksiyon şüphesi bulunan insanlara, aşılama öncesinde antialerjik ilaç yöntemleri tedavisi uygulanabiliyor.
Ancak uzmanlar bu yöntemi pek tavsiye etmiyor.