Akıllı telefonlarda yeni dönem: Tek tip şarj girişi geliyor! Tarih verildi
Avrupa’da daha önce yürürlüğe giren tek tip şarj girişi uygulaması yakında Türkiye’de de hayata geçirilecek. Buna göre 28 Aralık’tan itibaren üretilecek olan cep telefonları, tabletler ve diğer teknolojik aletlerde tek tip teknolojiye sahip şarj cihazları olacak. İşte detaylar…
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), Avrupa Birliği (AB) ile uyum kapsamında teknoloji alanında yeni bir düzenleme daha hayata geçirecek. Buna göre 28 Aralık’tan itibaren üretilecek olan cep telefonları, tabletler ve diğer teknolojik aletlerde tek tip teknolojiye sahip şarj cihazları olacak. Şarj cihazı olmadan da teknolojik cihaz alımı gerçekleşebileceği için yıllık 7,5 milyon adet tasarruf yapılması bekleniyor.
Teknolojide yeni dönem
Tüketicilerin her telefon ya da tablet alışverişinde, kutu içeriğinde ne kadar ihtiyaç duyulup duyulmadığına bakılmaksızın bulunan, eski cihazlara uymayan ve tek bir bağlantı noktasına sahip şarj cihazları artık tarihe karışıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği (AB) Ortak Şarj Cihazı Düzenlemesi'ne uyum kapsamında çalışmalarını tamamladı.
Sabah gazetesinde yer alan haberde belirtildiğine göre; Türkiye'deki üreticiler, Avrupa'da olduğu gibi 28 Aralık'tan itibaren üretecekleri cep telefonları, tabletler, giyilebilir cihazlar, taşınabilir oyun konsolları, klavye ve fare gibi cihazlar için ortak bir teknolojiye sahip şarj cihazları geliştirecekler. USB-C'nin kullanılacağı ortak şarj portu ile bir yılda Türkiye'de satılan 15 milyon cep telefonunun yarısında cihazın yanında şarj satılması engellenecek ve 7.5 milyon adet şarj cihazından tasarruf sağlanacak.
Tek tip şarj girişi geliyor
USB-C, ortak şarj portu olarak seçildi, bu sayede tüketiciler cihazlarını marka bağımsız bir şekilde herhangi bir USB-C şarj aletiyle şarj edebilecekler. Türkiye'de bir yılda satılan yaklaşık 15 milyon cep telefonu düşünüldüğünde, telefonların yüzde 50'sinin yanında cihaz satılmasının engellenmesiyle birlikte 7.5 milyon adet şarj cihazından tasarruf sağlanacak. Ortalama bir USB-C şarj cihazının fiyatı 150 TL olarak kabul edildiğinde, 1 milyar 125 milyon TL tasarruf sağlanacak. Ayrıca, yılda 170 ila 980 ton arasında elektronik atık tasarrufu olması bekleniyor.
Bilgisayarlar 2 yıl sonra olacak
Diz üstü bilgisayarların ortak şarj cihazına geçişi, 2026 yılında gerçekleşecek. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan etki değerlendirmesi araştırması, tüketicilerin yüzde 46'sının sadece mobil telefon şarj cihazına sahip olduğunu, yüzde 52'sinin ise sadece mobil telefon şarj kablosuna sahip olduğunu ortaya koydu. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama olarak bir tüketici, yaklaşık üç cep telefonu şarj cihazına sahipken, tüketicilerin yüzde 38'i en az bir kez mevcut şarj cihazlarının uyumsuzluğu nedeniyle cep telefonlarını şarj edemediklerini bildirdi. Tüketiciler harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2.4 milyar euro harcıyor.