24.09.2023-09:51 (Son Güncelleme:24.09.2023-09:51)

Akıllı telefonlarda ikinci el rüzgarı: Özellikle gençler tercih ediyor

Yüksek fiyatlara ulaşan sıfır cep telefonları ile beraber daha ekonomik bir alternatif arayan vatandaşlar yenilenmiş ikinci el telefonlara yöneldi. Özellikle gençler bu telefonları tercih ediyor.

Enflasyon, dolar kuru ve artan hammadde maliyetleri sonrası cep telefonları fiyatları yüksek seviyelere ulaştı. Sıfır telefona ulaşmanın zorluğu, son kullanıcıların da ikinci el ve yenilenmiş cep telefonuna yönelmesini sağladı. Bu durum, ikinci el cep telefonu pazarının canlanmasına neden olurken, özellikle gençlerin yenilenmiş cep telefonlarına ilgi gösterdiği belirtiliyor. Konunun uzmanları ikinci el, yenilenmiş telefon satın alırken tüketicilerin dikkat etmesi gerektiğini de ifade ediyor.

MediaMarkt Türkiye CEO’su Faruk Kocabaş, artan sıfır telefon fiyatları karşısında ikinci el cep telefonu pazarının oldukça dinamik bir hal aldığını söyledi. Yükselen fiyatlar nedeniyle tüketicilerin daha ekonomik bir alternatif arayışına girerek sıfır telefonlardan ziyade ikinci el veya yenilenmiş telefonlara yöneldiğini belirten Kocabaş, “Tüketiciler, sıfır telefonların yüksek fiyatlarından kaçınmak ve daha uygun maliyetli bir seçenek bulmak amacıyla ikinci el telefonlara ilgi gösteriyor. Özellikle gençler, bu trendin öncüleri arasında yer alıyor” dedi.

Yetkili satıcı

Milliyet’in yer verdiği habere göre; Tüketicilerin yenilenmiş, ikinci el cep telefonu alırken ürünün yetkili bir satıcıdan alındığından ve sertifikalandırıldığından emin olması gerektiğinin altını çizen Kocabaş, şöyle konuştu:


“Yenilenmiş cihazlar, telefonun bir önceki sahibinden satın alınarak, TSE standartlarında yetkili Yenileme Merkezleri tarafından ekranda kırık ya da çizik mevcutsa onarılır, kasa hasarları giderilir ve arızalı olan donanımları orijinal veya eş değer parçalarla değiştirilerek yenilenir. Yenilenmiş cihazlar aslında kullanılmayan fonksiyonları kullanılabilir hale getirilmiş ve fabrika ayarlarına döndürülerek yeniden ambalajlanmış telefonlardır. Yenilenmiş cihazları ikinci el cihazlardan ayıran en önemli etkenler ise TSE tarafından onaylı bir belge ile tüketicilerin kullanımına sunulması ve yenilenmiş cihazların 12 ay garanti süresine sahip olmasıdır.”

Değeri artıyor

EasyCep Kurucu Ortağı ve CEO’su Mehmet Akif Özdemir sıfır telefon fiyatlarının yükselmesi ile ikinci el cep telefonlarına olan talebin arttığını kaydetti. Özdemir, “Ortalama sıfır telefon fiyatları 2022 Eylül’de 11 bin TL civarında seyrederken, bu rakam yüzde 45 artış ile 2023 Eylül’de 17 bin TL seviyelerine yükseldi. Bunun yanında, geçen yılın eylül ayıyla içinde bulunduğumuz eylül ayını karşılaştırdığımızda, tüketicilerin EasyCep gibi yenileme merkezlerine cep telefonu satış fiyatındaki artış oranının ise yüzde 55-60 seviyesinde olduğunu görüyoruz” dedi.

Sıfır telefona ulaşmanın zor olması, son kullanıcının ikinci el ve yenilenmiş cep telefonuna yönelimini değiştirdiğini söyleyen Özdemir, şöyle konuştu: “Sıfır telefonda tüketici kredilerinde vade üç ayla sınırlı olmasına karşın, özellikle 12 ay taksit ve 12 ay garanti sunulan yenilenmiş cep telefonlarına olan ilginin oldukça hızlı yükseldiğine tanık oluyoruz. Türkiye’de yılda yaklaşık 11 milyon adet sıfır cep telefonu satışı gerçekleşiyor. Türkiye’de yenilenmiş cep telefonu henüz emekleme aşamasında. 2023 yılı için beklenen hacim, sıfır telefon pazarına göre yaklaşık yüzde 3 gibi bir oranla 300-350 bin adet cihaz ile sınırlı. Bu oran Avrupa, ABD gibi ülkelerde yüzde 17-18 seviyesinde. Türkiye’de Avrupa’ya oranla daha büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz ve bu oranın 2030 yılında yüzde 20’lere ulaşacağını öngörüyoruz. Bu da yılda 2.5 milyon adet yenilenmiş cep telefonu demek oluyor.”

Nelere dikkat edilmeli?

Tüketicilerin ikinci el ürün satın alırken dikkat etmesi gerekenler şöyle sıralanıyor:

IMEI olarak adlandırılan uluslararası mobil cihaz kodunun yer aldığı faturalı şekilde satın alınması.

Ödeme kolaylığı (kredi kartı, hediye çeki, taksit).

Satın aldıkları cihazın çalıntı olup olmadığı.

Başka bir suça karışıp karışmadığı.

Bozulma riski.

IMEI kayıtsız olma riski.

Casus yazılım olup olmadığı.

İadesinin olup olmadığı.

Hafıza ve modele göre fiyatlar değişiyor

İkinci el satış platformlarında da birçok markanın ikinci el telefonları satışa sunuluyor. Örneğin iPhone telefonlar model ve hafıza boyutlarına göre değişiklik gösteriyor. 10 bin liradan başlayıp 70 bin liraya kadar çıkıyor. Samsung modellerde ise fiyatlar 8 bin liradan başlayıp 70 bin liraya kadar çıkıyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr