Akgünlük Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Anadolu’da yaygın bir biçimde yetişen ve sakızının faydaları ile öne çıkan bir bitkidir.
Akgünlük ağacı Anadolu’da yaygın bir biçimde yetişen ve sakızının faydaları ile öne çıkan bir bitkidir. Özellikle vücuttaki birçok ağrıyı sızıyı, sancıyı ve ödemi emici özelliklere sahip olan akgünlük ağacı sakızı, gözlerden tutun da kapanmayan yaralar için sunduğu çok önemli bitki şifaları ile bilinmektedir.
Akgünlük (Gum Olibanum): Günlük ağacı Afrika, bazı Arap ülkeleri ve Hindistan’da yetişen, 8 metreye kadar uzayabilen ağaçtır. Akgünlük bu ağaçlardan elde edilen bir tür ağaç sakızıdır. Ağaçların gövdesine çizikler açılarak dışarı çıkan akgünlük sertleşince ağaçtan kazınır. İçerisinde uçucu yağlar ve organik asitler barındırır.
Su ile eritilerek tıbbi amaçla kullanılabileceği gibi, yandığında verdiği parlak ışık ve hoş koku nedeniyle tütsü olarak da kullanılabilir. Tütsüsü nefes açıcı ve rahatlatıcıdır. Akgünlük, tütsü olarak yakılan bir ağacın zamkı, sakızıdır ve genellikle yemende yetişen bir ağaçtan elde edilir. Akgünlüğün faydası çok, zararı ise yok denecek kadar azdır. Akgünlük ısıtıcı ve kurutucu özelliklere sahiptir.
YAN TESİRİ: Normalde bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.
1) Mide ülseri, gastrit: 300 gr. Günlük öğütülüp 1 kg. Balla macun yapılıp aç karnına 1 er çay-şeker kaşığı yenmeye devam edilir. 2) Nefes darlığı: 200 gr. günlük, 100 gr. Sinir otuyla beraber öğütülüp balla macun yapılıp yenmeye devam edilir. Günlük sakızı çiğnenmeye devam edilir. Günlükle tütsülenir. 3) Ses kısıklığı: Günlük çiğnenmeye devam edilir, günlük tütsüsü yapılır. Havuç pişirilip yenir.