30.07.2024-10:13 (Son Güncelleme:30.07.2024-10:18)

Akaryakıt Fiyatlarında İndirim Olacak Mı? Petrolde Beklenmedik Düşüş!

Son haftalarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüş eğilimi, piyasalarda merakla takip ediliyor. Brent petrolün varil fiyatı, dün kritik eşik olan 80 doların altına inerek 7 haftanın en düşük seviyesini test etti. Ham petrolde de benzer bir durum söz konusu; ham petrol fiyatı 76 dolar civarına geriledi.

Petrol fiyatlarındaki bu düşüş, özellikle petrol fiyatları ve döviz kurlarında yaşanan hareketler yurt içinde akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. 25 Temmuz’da motorine yapılan indirimin ardından, petroldeki düşüş sonrası akaryakıt fiyatlarında yeni bir indirim olup olmayacağı merak konusu. Peki, petroldeki düşüşün nedeni ne?

Ekonomist Hikmet Baydar'ın Değerlendirmesi

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Hikmet Baydar, petroldeki düşüşün iki yönü olduğunu belirtti. Baydar, "Petrolde düşüşün iki yönü var. Birincisi teknik olarak petrolde 09/07/2024 gününden bu yana orta vade aşağı sinyalleri geliyor. Aşağı trend sinyalleri nedeniyle Brent petrol fiyatının 77 dolar seviyelerine kadar da gevşeme ihtimali fazladır." dedi.

Ayrıca, Morgan Stanley gibi yatırım kuruluşlarının ham petrol piyasasındaki sıkışıklık nedeniyle gelecek yıl Brent petrol fiyatının 70 dolar seviyelerine kadar düşebileceği beklentisinin de fiyat düşüşüne katkıda bulunduğunu ifade etti.

Petrolde Düşüş Sürecek mi?

Mevsimsel talebin azalması ve OPEC ile OPEC dışı arzın büyümeye döneceği beklentisi, 2025 yılında petrol üretiminin günlük yaklaşık 2.5 milyon varil artmasıyla talep artışından fazla arz artışı olacağı yönündeki öngörüler, aşağı yönlü fiyat baskılarının devam edeceğine işaret ediyor.

Fed Faiz Kararı ve Piyasa Hareketleri

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi değiştirmemesi bekleniyor. Bu nedenle, sürpriz olmadığı sürece petrolde dalgalanma beklenmiyor. Ancak, Fed sürpriz şekilde faiz indirimine giderse, petrol fiyatlarında yukarı yönlü dalgalanmalar olabileceği belirtiliyor.

Petrol Fiyatlarında Kritik Seviye

Teknik olarak Brent petrolde 77 dolar seviyelerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Baydar, "Bu seviyelerde bir tepki alımı gelme ihtimali fazladır. Ancak seneye arz fazlalığı olabileceği korkusu fiyatlarda aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam edecektir." dedi.

Akaryakıt Fiyatlarında İndirim Olacak mı?

Normalde global aşağı yönlü fiyatlamalar, içeride de fiyatların gerilemesine yol açmalıdır. Ancak akaryakıt fiyatlarında aşağı yönde revizyon yapma konusunda ne kadar istekli olunacağı zamanla görülecektir. Hem döviz kurlarında gevşeme hem de Brent petrol fiyatındaki düşüş, içeride ciddi fiyat indirimi anlamına gelir. Ancak şu ana kadar böyle bir indirim haberi duyulmadı. Umarız gelecekte aşırı pahalı hale gelen akaryakıt fiyatları düşürülür ve vatandaşlar daha makul fiyatlardan alışveriş yapabilir.

cerenpeksen@haber365.com