26.10.2024-12:43 (Son Güncelleme:26.10.2024-12:43)

Akademisyenlerden İsrail'e Yaptırım Çağrısı

İspanya, İngiltere ve Türkiye'den akademisyenler, İsrail'e karşı uluslararası yaptırımlar ve kamuoyunun etkisi üzerine görüş bildirdi.

İsrail'e Yaptırım Çağrısı

Uluslararası akademisyenler, İsrail'in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerinin durdurulması için kamuoyunun baskısının önemine dikkat çekiyor. İspanya, İngiltere ve Türkiye'den temsilcilerin katıldığı bir kongrede, uluslararası yaptırımların gerekliliği vurgulandı.

Kongre ve Katılımcılar

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ORMER Ortadoğu Enstitüsü, Granada Üniversitesi Barış ve Çatışma Enstitüsü ile Avrupa Arap İleri Araştırmalar Enstitüsü'nün işbirliğiyle düzenlenen "Ortadoğu'da Siyaset ve Toplum Kongresi", çeşitli ülkelerden akademisyenleri ağırladı. Granada Üniversitesinden Dr. Diego Checa Hidalgo gibi önde gelen akademisyenler, kongrede önemli söylemlerde bulundular.

Uluslararası Hukukun Korunması Gerekliliği

Dr. Diego Checa Hidalgo, uluslararası hukukun korunmaması durumunda gelecekte benzer ihlallerin yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hidalgo, İspanya halkının son bir yılda hükümete baskı yaparak Filistin'in tanınması yönündeki tutumunu da ön plana çıkardı.

Protestoların Gücü

"Filistin'deki Soykırıma ve İşgale Karşı" sloganıyla düzenlenen genel grevlerin, kamuoyunu harekete geçiren önemli olaylar olduğuna dikkat çeken Hidalgo, bu protestoların hükümetler üzerinde etkili olduğunu belirtti. İspanya'daki 200'den fazla sendika ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen protestolar, İsrail politikalarını değiştirmeyi hedefliyor.

Filistin Meselesinde Farkındalık Artırma

İspanyol akademisyenler, Filistin meselesinde yapılacak kültürel çalışmaların silah ticaretinin engellenmesine ve İspanya ile İsrail arasındaki ekonomik ilişkilerin zayıflatılmasına yönelik büyük önem taşıdığını açıkladı.

Uluslararası Adalet Çağrısı

Dr. Diego Checa Hidalgo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun uluslararası mahkemede yargılanması için yapılan girişimlerin önemine vurgu yaptı. Uluslararası hukukun ihlal edilmesinin önüne geçmek için Netanyahu'nun hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Halkların Duyarlılığı

Sevilla Üniversitesi'nden Dr. Antonio Basallote, Avrupa halkının Filistin meselesine duyarlılığının arttığını belirtti. Basallote, sokağa dökülerek bu konuda kamuoyunda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini savundu.

ABD'nin Rolü

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sami al-Arian, ABD’nin bu savaşı durdurabilecek tek aktör olduğunu vurguladı. Müslüman ülkelerin daha aktif olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Siyonist Lobinin Etkisi

Manchester Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tim Jacoby ise, Siyonist lobinin İngiltere'de etkin olduğunu ve bu durumun insanların İsrail’i eleştirmelerini zor hale getirdiğini ifade etti. Jacoby, uluslararası hukukun ihlaline karşı herkesin sesini yükseltmesi gerektiğini belirtti.

Bütün bu görüşler, akademisyenlerin, sadece yerel değil uluslararası anlamda da Filistin meselesine ilişkin ortak bir duruş sergilediklerini göstermekte.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ORMER Ortadoğu Enstitüsü, Granada Üniversitesi Barış ve Çatışma Enstitüsü (IPAZ) ve Avrupa Arap İleri Araştırmalar Enstitüsü (FUNDEA) işbirliğinde, "İsrail-Filistin Çatışması" ana temasıyla bu yıl 7'ncisi düzenlenen "Ortadoğu'da Siyaset ve Toplum Kongresi", farklı ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Kongreye katılan Sevilla Üniversitesi İslam Tarihi Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Antonio Basallote, AA muhabirine, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr