23.04.2018-19:46 (Son Güncelleme:23.04.2018-19:35)

AK Parti'nin Bahsettiği Güneş Motel Olayı Nedir?

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmeleri Güneş Motel olayına benzetti. Peki Güneş Motel olayı neydi?

CHP ve İYİ Parti arasındaki ortaklığa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal tepki gösterdi. Ünal, "Kılıçdaroğlu ve CHP’si kendini inkar etme pahasına 15 milletvekilini İP’e yollamıştır. Üstelik ittifakların kanunen önü açılmışken gizli kapaklı toplantılar, kulisler ve siyasi bir hülle ile bunu gerçekleştirmiştir. Yaşanan olay bugünün Güneş Motel olayıdır." dedi. Peki Güneş Motel olayı nedir?

Güneş Motel olayı:

5 Haziran 1977 senesinde yapılan genel seçimden CHP ayrılmıştı çıkmıştı fakat, Meclis'te kazandığı 213 vekil tek başına iktidar olmasına yetmedi. Bunun üzerine Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteğiyle II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. Ancak 11 Aralık 1977'de gerçekleştirilen yerel seçimleri de CHP kazanınca durum değişmeye başladı.

Bu fırsattan faydalanmak isteyen CHP, AP'den istifa edenlerle irtibat kurmaya başladı. Ecevit ile 12 eski AP'li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki toplantıların ilki 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde yapıldı. Fakat görüşmelerin gizli kalmasına karşın medyaya sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda yapılmasına karar verildi. Görüşmelerin devamı dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in tertipinde belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteller'de yapıldı.

Ecevit 11 bağımsız vekile, kuracağı hükümete destek vermeleri karşılığnda bakanlık önerdi, 10'u kabul etti. Konya Milletvekili Oğuz Atalay bakanlık teklifini reddetti. CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti düşürüldü. 12'ler içinde yer alan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçecek bu gensoru toplantısına Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden gördüğü aşırı baskı sebebiyle katılmadı. Böylece 12'ler grubu gensoru toplantıları esnasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Sonrasında Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 vekil yeni kurulan hükümette bakan oldu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr