AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Kurulu Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. 14 Temmuz’da gerçekleşecek olan Erdoğan-Biden toplantısı hakkında da açıklama yapan Çelik, ‘Sayın Biden Başkan Yardımcısı iken sayın Cumhurbaşkanımız ile konuşuyorlardı. Birbirlerinin siyasi yaklaşımlarını biliyorlar’ ifadelerini kullandı.
AK Parti Merkez Kurulu Toplantısı’nın ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik birçok önemli konuda açıklamalarda bulundu. Toplantıda konuşulan konular hakkında konuşan Çelik, basın mensuplarını toplantı hakkında bilgilendirdi.
‘DENİZ SALYASI İÇİN ACİL EYLEM PLANI DEVREYE GİRMİŞTİR’
Marmara Denizi’nde yayılmaya devam eden müsilaj hakkında planlananları aktaran Çelik, ‘Hepimiz bu konuyla yakından ilgiliyiz. Son derece tedirgin edici bir tablo. Burada ortaya çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanımızın açıkladığı eylem planı her açıdan güçlü bir şekilde takip edilecek, gerekleri güçlü bir şekilde yerine getirilecek. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyu bizzat takip ettiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanımıza talimatlar verdiğini ifade etti. Bu deniz salyası sorununun kaderimiz olan tabiatı bütün tehlikelerden korumak ve kurtarmak için çok ciddi bir uyarı olarak ele alınması gereken bir plan olarak değerlendiriyoruz. İleri biyolojik arıtma tesisi yapmanın ne kadar önemli olduğu, yapmamakla övünmenin, bunlarla ilgili temel atmama töreni düzenlemenin ne kadar yanlış olduğu ortaya çıktı. Marmara Denizi'nde 91 noktada denetimlerini sürdürüyor. Acil eylem planı devreye girmiştir. 3 yıllık plan çevresinde tamamlanacaktır’ dedi.
‘AVRUPA DEMOKRASİLERİ AKDENİZ'E GÖMÜLÜYOR’
Sığınmacılar hakkında da konuşan Çelik, ‘Danimarka'da sığınmacıların başvurularını değerlendirirken onları ülke dışına gönderebileceklerine dair yasa çıkarıldı. Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Gözlem Evi, bu güçlü ses bombaların acı bir şekilde insanlara zarar vereceğini söylüyor. AB Komisyonu Sözcüsü mücadelenin Avrupa temel haklarına uymasını söylüyor. Bu uyarıların 10 katı 1000 katı Yunanistan'ın ihlalleri var. Bu ihlaller karşısında hiçbir iş yapılmıyor. Adeta Yunanistan'a 'her türlü hukuksuzluğu yerine getir, göçmenlerin Avrupa'ya girmesini engelle' deniyor. Bu utanç vericidir. Cumhurbaşkanımız onlara Yunan sahil güvenliğinin göçmen botlarının batırıldığına dair bilgi ve belgeleri batırdığına dair fotoğraf vermesine rağmen hala bilgimiz yok deniyor. Bu konuda somut sonuçlar doğuran eylemler bekliyoruz. Avrupa demokrasileri Akdeniz'e gömülüyor. Bunun yerine sadece Yunan sahil güvenliğini kınamak yetmiyor. İnsanlara ses bombası uygulamak ne demek? Bundan daha vahşi yöntem olabilir mi? Danimarka'nın yaptığı ölümden kaçan insanları sürgüne göndermek gibi bir şey oluyor. Avrupa'nın değerlerini korumaktan bahsediliyorsa bu gayrimeşru uygulamaların sona erdirilmesidir’ ifadelerini kullandı.
HDP KAPATMA DAVASI
HDP kapatma davasına ilişkin açıklamalarda bulunan Çelik, ‘İddianame, Anayasa Mahkemesi tarafından HDP ile ilgili eksiklerin tamamlanması için iade edilmişti. Zannediyorum o eksiklerin tamamlanmasıyla tekrar başlayan bir süreç’ dedi.
‘HAYVANLARA YAPILAN BU ZULMÜ AZALTMAK AÇISINDAN BU YASA ÇOK ÖNEMLİ OLACAK’
Büyük bir kesimin merakla beklediği Hayvan Hakları Yasası hakkında konuşan Çelik, ‘MYK'da hayvan hakları yasasını son kez görüşüyoruz. Arkadaşlarımızın çeşitli değerlendirmeleri oldu. Kurulacak mekanizmalarla ilgili yaklaşımları oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı, bunu son kez değerlendireceğiz ve bu dönem, Meclis kapanmadan bu yasa geçecek. Özellikle bu konudaki haberleri duydukça gerçekten içimiz eziliyor. Hayvanlar bizim dünya hayatındaki yolculuğumuzda kader arkadaşlarımızdır. Canlara yapılan bu zulmü, işkenceleri azaltmak açısından bu yasanın önemli olacağını düşünüyoruz. Daha önce onlar can olarak değil mal olarak değerlendiriliyordu. Bütün bunlar düzeltilecektir. Derneklerin, vatandaşların, STK'nın taleplerine, hassasiyetine daha uygun bir yaklaşım ortaya çıkacaktır’ dedi.
‘MISIR HALKIYLA KÖKLÜ İLİŞKİLERİMİZ VAR’
Çelik son olarak Mısır olayına değinerek, ‘Aramızda Mısırla çok köklü ilişkimiz var. Mısır halkıyla köklü ilişkilerimiz var. Aradaki kopukluk söz konusu olmasına rağmen. Bu dönemde istihbarat teşkilatlarımız görüşmelerini sürdürdüler. Şimdi Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılığı düzeyinde bir heyet gitti oraya. Her iki taraf da beraber çözülecek işlere odaklanma kararına vardı. Bundan sonrasında karşılıklı görüşme, istişarelerde somut konularda yoğunlaşabileceğimiz adımlar atılacak. Mısır'la konuşmamız gereken konular var. Libya'yı, Akdeniz'i konuşmamız gerekiyor. İki ülkeyi ve geleceği konuşmamız gerekiyor. Türkiye bu konuda olumlu yaklaşım içerisindedir’ şeklinde konuştu.