Aile içi şiddet çocukları nasıl etkiler? Aile içi şiddetin çocukta neden olacağı olumsuzluklar nelerdir? Aile içinde yaşanan şiddete karşı çocuğun gösterdiği tepkiler ve korunması
Bu makale, bir çocuğun aile içi şiddete maruz kalmasının kalıcı psikolojik ve fiziksel etkilerini inceleyecektir. Bu etkilerin riskini azaltmak için, çocukların zarardan korunma yollarının altını çizmek de önemlidir.
Çocukları Aile İçi İstismardan Koruma için aile içi şiddet mağdurlarına dayandı. Fiziksel saldırılar, duygusal olarak kötü muamelelere ve diğer istismar refahı bir otoyol almak kesindir. Bununla birlikte, istismarın dehşeti birincil kurbanlarda görünürken, annelerinin, babalarının veya diğer aile üyelerinin istismarına tanık olan çocuklar etkilenir.
Dünya genelinde çok yaygın bir olay olan aile içi şiddet, birçok evi rahatsız edici bir özelliğidir. Her yıl tahmini 10 milyon insan aile içi istismar olaylarından etkileniyor; bu sayı, çocuklar gibi sessiz kurbanlar düşünüldüğünde daha da artıyor.
Çocukların en çok şiddete maruz kaldığı ülke ABD!
Dünyada çocukların en çok şiddet yaşadığı ülkelerin başında ABD geliyor. 2010 yılında, 15 çocuktan 1'i yakın partner şiddeti vakalarına maruz kaldı ve endişe verici 3 çocuktan 1'i de şiddet eylemleri yaşıyor.
Aile içi istismarın çocuklar üzerindeki etkileri kısa sürede ortaya çıkabilirken, uzun vadede başka zararları da fark edilebilir. Çocukların aile içi şiddete tanık olduktan sonra yaşadıkları ani etkilerden bazıları aşağıda tartışılmaktadır.
Aile İçi Şiddet Çocukta Endişeli Kişilik Oluşmasına Sebep Oluyor
Çocuklar, her zaman bir ebeveynin diğeri tarafından istismar edilmesiyle çevrelenirlerse, muhtemelen gergin kalırlar. Bu çocuklar, evlerinde bir dahaki sefere fiziksel veya sözlü saldırı olabileceği için nefeslerini tutacaklardır. Bu, sürekli bir kaygı durumu doğurabilir. Buna tanık olan okul öncesi çocuklar için, daha küçük çocukların alışkanlıklarına geri dönmek nadir değildir. Başparmak emme, yatak ıslatma, artan ağlama ve sızlanma, istismarın gözlemlenmesinden kaynaklanabilir. Okul çağındaki çocuklar anti-sosyal özellikler geliştirebilir ve tanık oldukları istismar karşısında suçluluk duygusuyla mücadele edebilirler. Bu çocuklar genellikle ebeveynlerinin uğraştığı istismarın suçunu üstlenir ve bu inanç, özgüvenlerini güçlü bir şekilde zedeleyebilir.
Travmatik Stres Bozukluğunu Tetikleyebilir
Aile içi şiddetin en yıkıcı etkilerinden biri, çevresinde yetişen çocuklarda travma sonrası stres bozukluğuna neden olmasıdır. Aile içi şiddet travması, fiziksel istismardan korunsa da, çocukların gelişen beyinlerinde tehlikeli değişikliklere neden olmak için yeterlidir. Bu değişiklikler kabuslara, uyku düzeninde değişikliklere, öfkeye, asabiyete, konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir ve çocuklar bazen gözlemlenen travmatize edici istismarın yönlerini yeniden canlandırma yeteneğine sahip olabilir.
Aile İçi Şiddet Fiziksel Bozukluklara Da Sebep Olabilir
Akıl sağlığı sorunları, bir ebeveynin istismarına tanık olmanın yaygın bir sonucudur. Bununla birlikte, bu sonuçlar bazen fiziksel sağlıklarında belirgin olabilir. Okul çağındaki çocuklar, evdeki gergin duruma bağlı olarak izlenebilen baş ağrıları ve mide ağrıları bildirebilir. Bebeklerde, bir ebeveyn üzerinde sürekli istismar akışının ardından fiziksel yaralanma yaşama riski daha yüksektir.
Agresif Davranışı Tetikler
Aile İçi Şiddete Tanık Olmanın Uzun Vadeli Sonuçları
Mesafe ne kadar yardımcı olursa olsun, sadece aile içi şiddetten uzaklaşmak, tanık olmanın verdiği zararı geri almak için yeterli değildir. Bir ebeveynin istismara maruz kalmasını izleyerek büyüyen çocukların, yetişkinliğe kadar devam eden etkilerle başa çıkmaları muhtemeldir. Çocukların aile içi şiddete tanık olduktan sonra yaşadıkları uzun vadeli etkilerden bazıları aşağıda ele alınmaktadır.
Aile İçi Şiddetin Sebep Olduğu Hastalık: Depresyon
Kötüye Kullanım Davranışı Nedir?
Kötüye kullanım davranışı tekrarlayıcı olabilse de, kötüye kullanımın her zaman döngüsel bir düzende gerçekleşmediğini unutmamak önemlidir. Aslında, şiddetin döngüler halinde gerçekleştiğini varsaymak, mağduru suçlamaya yol açabilir. Kötüye kullanım tahmin edilemez olabilir ve asla tamam değildir. Şiddete tanık olmanın acısını ve ıstırabını hissetmek, çocukların her zaman farklı bir yol izleyeceğini garanti etmez. Bazı durumlarda, istismara erken maruz kalma, çocukların yetişkinlikte aynı çizgide yürümesine zemin hazırlar. Bu durumlarda, erkek çocuklar babalarının da aynısını yaptığını gördükten sonra eşlerini fiziksel olarak taciz edebilirler. Aynı şekilde, aile içi şiddete tanık olan evlerdeki kadınların yetişkinliklerinde eşleri tarafından cinsel saldırıya uğrama olasılıkları daha yüksektir.
Çocukları Aile İçi İstismardan Nasıl Koruruz?
Aile içi şiddetin çocukların fiziksel, zihinsel ve sonraki yaşamları üzerinde kalıcı etkileri olabileceğini bilmek, onları istismardan uygun şekilde korumak önemlidir. Aşağıdakiler, bir çocuğu aile içi istismardan korumanın yollarıdır. Birinci Öncelik Çocuğun Güvenliğidir Bir çocuğun çıkarlarını ve iyiliğini korumanın en iyi yollarından biri, mağdurların istismar ortamından ayrılmaları için ihtiyaç duydukları desteği almalarıdır. Bu sayede çocuklar daha fazla şiddete maruz kalmaktan kurtulur ve daha sağlıklı yapılar içinde büyüme şansı verilir.
Çocuklara Sağlıklı İlişki Dinamiklerini Öğretelim
Romantik dinamikler hakkında çarpık bir bakış açısıyla, çocuklarla eşler arasındaki daha sağlıklı etkileşimler hakkında konuşmak, aile içi şiddete tanık olduktan sonra ortaya çıkan hasarı yönetmeye yardımcı olabilir. Çocuklara, arkadaşlıklardaki anlaşmazlıkları çözmenin sağlıklı yolları öğretilmelidir. Şiddetin neden ilişkilerde yeri olmadığını paylaşmaya özen göstererek, eşlerin birbirleriyle ilişki kurabilecekleri sağlıklı yolları öğrenmeleri önemlidir.
Çocukları Aile İçi İlişkiler Sınırları Hakkında Eğitmek Gerek
Hasarı yönetmenin ve bir aile içi şiddet döngüsünü önlemenin etkili bir yolu, çocuklara sağlıklı sınırlar öğretmektir. Çocuklara özerkliği öğretmek (kimsenin vücutlarına dokunma hakkına sahip olmadığı veya tam tersi) doğru yönde atılmış bir adımdır. Çocuklara ayrıca, başka biri onları herhangi bir şekilde rahatsız ediyorsa bunu her zaman güvenilir bir yetişkine söylemeleri öğretilmelidir. Aile içi şiddet, doğrudan ve dolaylı mağdurlar üzerinde kalıcı izler bırakma potansiyeline sahiptir. Aile içi şiddetten kaynaklanabilecek anksiyete ve depresyon gibi psikolojik zorluklarla birlikte, bir ruh sağlığı uzmanından uygun bakımın alınması, çocuklarda bu etkilerin yönetilmesine yardımcı olabilir. Terapi ayrıca toksik bir ortamda yaşamanın duygusal stresi ve travmasında gezinmeye de yardımcı olabilir.