AIDS nedir, nasıl anlaşılır? AIDS Türkiye’de ne kadar yaygın, kaç hasta var? AIDS belirtileri ve tedavisi
Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de AIDS vakalarının son 10 yılda 10 kat arttığı ortaya çıktı. Uzmanlar, özellikle 25-35 yaş aralığında AIDS vakalarının görülme oranının arttığını belirtirken Türkiye’deki AIDS vakalarının 2030’a kadar yüzde 113’lük bir artış yaşaması ve toplamda 75 bin vakaya ulaşması bekleniyor. Peki AIDS nedir, nasıl anlaşılır? AIDS Türkiye’de ne kadar yaygın, kaç hasta var? AIDS belirtileri ve tedavisi…
HIV Enfeksiyonu Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Altuntaş, Türkiye’de yaşanan AIDS vakalarının son 10 yılda 10 kat arttığını belirtti. Altuntaş, "Son 10 yıl içinde dünya genelinde yüzde 38'lik bir azalma mevcut yeni olgu sayılarında. Bizde de 2013'ten günümüze kadar düşündüğümüzde yeni olgu sayılarında 8 ila 10 katlık bir artışla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. Endişe veren bu gelişme sonrası AIDS hastalığı hakkında bilgi edinmek isteyenlerin sayısı arttı. Peki AIDS Nedir, nasıl anlaşılır? AIDS Türkiye’de ne kadar yaygın, kaç hasta var?
AIDS Türkiye’de ne kadar yaygın?
Türkiye'de 40 bine yakın kişi HİV virüsü taşıyor. Üstelik bu sadece tespit edilebilen vakalar. Gerçek sayının bunun 3 katı olabileceği tahmin ediliyor. Hastalık tüm dünyada azalırken Türkiye'de artıyor.
Türkiye'deki durumu anlatan HIV Enfeksiyonu Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Altuntaş, "Son 10 yıl içinde dünya genelinde yüzde 38'lik bir azalma mevcut yeni olgu sayılarında. Bizde de 2013'ten günümüze kadar düşündüğümüzde yeni olgu sayılarında 8 ila 10 katlık bir artışla karşı karşıyayız" dedi.
AIDS nedir?
Edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu anlamına gelen AIDS, HIV virüsünün bağışıklık sistemine saldırması sonucu vücudu zayıflatan ve hastalıklarla mücadelesini zorlaştıran HIV’in en son aşamasıdır. Bu durum normal şartlarda kişiyi hasta etmeyecek enfeksiyonlarla bile mücadele edemeyen bir bağışıklık sisteminin oluşmasına sebebiyet verir.
Kronik ve potansiyel yaşam tehdidi barındıran bir hastalık olan AIDS, HIV virüsünün vücuda girmesiyle meydana gelir ve kesin tedavisi mümkün olmadığı için kişinin vücudunda ömür boyu kalır. İlaçlarla kontrol altına alınmaya çalışılan AIDS hastalığının en sık görülen belirtileri kilo kaybı, ishal, gece terlemeleri, tekrarlayan yüksek ateş ve ağız içindeki yaralardır.
Kişinin AIDS hastalığına sahip olup olmadığını gösteren en belirgin gösterge test yaptırmaktır. HIV virüsünün yaygın bulaşma yolları ise korunmasız cinsel birliktelik yaşamak veya uyuşturucu enjekte etmek için iğnelerin kontrolsüz bir şekilde paylaşılmasıdır.
AIDS neden olur?
AIDS hastalığı, HIV virüsünün vücuda girmesiyle kişinin bağışıklık sisteminin düşmesi sonucu meydana gelir. HIV, vücudun hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olma konusunda büyük rol oynayan beyaz kan hücreleri olan CD4 T hücrelerini yok eder. Kişi ne kadar az CD4 T hücresine sahip olursa bağışıklık sistemi de bir o kadar zayıflar.
AIDS'e dönüşmeden yıllar önce çok az belirti veya hiç semptom göstermeden HIV enfeksiyonu geçirilmesi mümkündür. AIDS tanısı, CD4 T hücre sayısı 200'ün altına düştüğünde veya ciddi bir enfeksiyon, kanser gibi AIDS'i tanımlayan bir komplikasyona sahip olunduğunda konur.
Tedavisi olmadığı için kronik bir şekilde kişinin vücudunda ömür boyu kalır ancak ilaçlarla birlikte kontrol altına alınmaya çalışılır.
HIV/ AIDS belirtileri nelerdir?
Enfekte olmuş kişiyle temas sonrası 2-4 hafta içinde HIV virüsü vücuda girer ve kişide grip benzeri semptomlar ortaya çıkarır. AIDS olanlarda kilo kaybı, sık ateşlenme, gece terlemeleri, ishal, lenf düğümlerinde şişme, ağız içinde yaralar, vücutta lekelenme, döküntüler ve yorgunluk gibi belirtiler görülür.
HIV virüsünün neden olduğu AIDS belirtileri şunlardır:
•> Koltuk altı, kasık veya boyundaki lenf bezlerinin uzun süreli şişmesi
•> Aşırı yorgunluk
•> Kilo kaybı
•> Sık sık ateşlenme ve terleme
•> Deri döküntüleri ve ciltte pullanma
•> Ağız ve vajina gibi bölgelerde sıklaşan mantar enfeksiyonları
•> Boğaz ağrısı
•> Zona hastalığı
•> İshal
•> Kısa süreli hafıza kaybı
•> Akciğer iltihaplanması
•> Enfeksiyon ilerlediğinde tüberküloz ve bazı zatürre gibi hastalıklarda gelişebilir.
AIDS nasıl tedavi edilir?
AIDS hastalığının kesin bir tedavi yoktur ancak günümüzde kullanılan üçlü ilaç tedavileri kandaki virüs miktarını çok azaltmakta ve bağışıklık sisteminin uzun süre korunmasını sağlayabilmektedir. Fakat ilaç tedavisi ile HIV enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bu ilaçların ömür boyu kullanılması gerekmektedir.