19.10.2024-10:30 (Son Güncelleme:19.10.2024-10:30)

Ağır Çantalar Öğrencilerde Sırt ve Bel Ağrısı Riskini Artırıyor

Ağır çantalar taşıyan öğrencilerde sırt ve bel ağrısı riski artmakta, uzmanlar bu duruma dikkat çekiyor.

Ağır Çanta Taşımak Sırt ve Bel Ağrısı Riskini Artırıyor

Okulların açılmasıyla birlikte ilkokul ve ortaokul öğrencilerinde sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin arttığı bildirildi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, çocukların ağır çantalarla okula gitmelerinin bu sorunları tetiklediğini vurguladı.

Öğrenci Çantalarının İçeriği Ağırlığı Artırıyor

Öğrencilerin, evden yanlarında götürdükleri ödevler, beslenme çantası ve suluk gibi eşyaların çanta hacmini artırdığına dikkat çeken Dr. Nar, bu durumun çocukların sırtlarına ekstra yük bindirdiğini belirtti. "Bu nedenle kamburluk, sırt ve bel ağrıları baş gösteriyor" dedi.

Çanta Seçimi ve Kullanım Önerileri

Dr. Nar, çanta seçiminin önemine değinerek, çantaların sarkan askılarının omuzlara tam oturması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çapraz askıya sahip çantaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Bu tür çantalar, yükün göğse sabitlenmesine yardımcı olur ve ağırlığın dağılımını dengeler.

"Normal şartlarda çantanın, kamburumuzun çıkma yerine gelmesi gerekiyor. Ancak gençler çantanın kol askılarını uzatarak, çantayı belinin altında taşımaya alışıyor. Bu da öne doğru eğilmelerine sebep oluyor" diye ekledi.

Çanta Ağırlığına Dikkat Edilmeli

Dr. Nar, çantaların ağırlığının ideal olarak 5 kilogram olması gerektiğini, 8 kilogramın geçmemesi gerektiğini söyledi. Bazı okullarda, yükün hafifletilmesi için fasikül sistemine geçildiğini belirterek, bu uygulamanın çocuklar için faydalı olduğunu ifade etti.

Düzenli Egzersiz Önerileri

Sırt ve bel ağrıları için esneme hareketlerinin faydalı olduğunu vurgulayan Dr. Nar, uzun süre sabit noktaya bakan çocukların her saat başı egzersiz yapmalarını önerdi.

Ağrıların Büyüme Ağrısı ile Karıştırılmaması Gerekiyor

Ağır çanta taşımanın bacak ağrılarına ve yürüyüş bozukluklarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Dr. Nar, ailelerin bu durumları çocukların büyüme ağrısıyla karıştırmamaları gerektiğini söyledi. "Büyüme ağrıları, eklemlerin etrafındaki kaslar ve kemiklerin büyüme bölgelerinde oluşur" dedi.

Son olarak, ebeveynlere doğru çanta Alımı ve uygun ağırlıkta malzeme taşıma önerisinde bulunan Dr. Nar, çocukların spor yapmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr