25.02.2019-14:22 (Son Güncelleme:25.02.2019-14:10)

Affetmek İnsanı Hafifletiyor

Affetmenin kişiyi duygusal yüklerinden arındırdığını ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Affetmemeyi biz sırtında çuval taşımak olarak düşünüyoruz” dedi ve açıklamalarda bulundu.

Affetmenin kişiyi duygusal yüklerinden arındırdığını ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Affetmemeyi biz sırtında çuval taşımak olarak düşünüyoruz” dedi ve açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

"Soruna Değil Çözüme Odaklanılmalı"

Kişinin geçmişte yaşadığı travmalar, haksızlıklar, başarısızlıklar ve hayal kırıklıklarının çözülmemesi sonucunda bu durumların kişide ağır bir yüke dönüştüğünü ifade eden psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Her bir travma, kişinin sırtında bir çuval gibidir. Bunların çözümünü başarabilirsek o yükü çuvalımızdan atmış oluyoruz” dedi. Affetmenin çuvalı hafifletmede oldukça etkili olduğunu söyleyen Tarhan, “Burada bütün iş sorun odaklı değil çözüm odaklı düşünmekte, negatife değil pozitife odaklanmakta” diye belirtti.

Zihinsel Performansı Etkiler

Tarhan, "Bir insan geçmişinde haksızlığa uğramışsa, bir travma yaşamışsa, bir şok yaşantı yaşamışsa, birilerine çok kızıyordur. Bu kızma duygusu, o kişide öfkeye yol açar, depresif ruh hali uyandırır ve diğer taraftan da yakınmacılığa sebep olur. Bakıyorsunuz, çevrede hep halinden şikayet eden, devamlı yakınan insanlar var, onların geçmişini araştırdığımız zaman çözülmemiş travmalar bulunur. Her bir travma da kişinin sırtında bir çuval gibidir. Nasıl bu çuval bizim hareket etmemizi kısıtlıyor, yürümemizi engelliyor, performansımızı düşürüyorsa, zihinsel performansımızı duygusal performansımızı da etkiliyor." dedi.

Kabullenmek Gerekir

Prof. Dr. Tarhan, “Bu kişiler, bu yükleri nedeniyle rahat olamazlar, bir hedefe gidemezler. Burada affetmeden önce bir şey gerekiyor. Kabullenmek gerekiyor, gerçeği kabullenmek. Yani affetmenin bir önceki adımı, gerçekleri kabul etmek. Bazı durumlarda affedemeyebilirsiniz ama gerçekleri kabul edebilirsiniz." açıklamasına bulundu.

Duygularınız Hakkında Düşünün

Kişinin haksızlığa uğradığını düşündüğü anda hissettiği ilk duygunun öfke olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Mesela biri size bir haksızlık yaptı ya da patron herkesin içinde sizi kötü duruma düşürdü böyle bir durumda hemen sinirlenip işi terk etmek veya dava açmayı düşünmek yerine öncelikle duygularınız hakkında düşünmeniz gerekir." dedi.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr